Čakajú ich vysoké pokuty. Ukrajinský parlament schválil zvýšenie sankcií pre mužov vyhýbajúcich sa mobilizácii

ta3/ČTK
9.5.2024 18:28

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon zvyšujúci pokuty pre osoby, ktoré sa vyhýbajú mobilizácii v situácii, keď ukrajinská armáda po viac ako dvoch rokoch obrany proti ruskej invázii zápasí s veľkým nedostatkom vojakov.

ukrajina vojaci
X/Mario Nawfal

Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že zákon teraz dostane na podpis ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na pomery vysoké pokuty

Za porušenie pravidiel týkajúcich sa registrácie u miestneho odvodového strediska bude namiesto doterajších 3 400 hrivien (zhruba 80 eur) novo hroziť 5 100 hrivien (okolo 119 eur), pričom tí, ktorí sa takého prečinu dopustia opakovane, musia počítať s pokutou až 25 000 hrivien (viac ako 580 eur). Tým, ktorí neuposlúchnu povolávací rozkaz, bude hroziť postih až 25 000 namiesto terajších 17 000 hrivien (zhruba 400 eur).

Priemerný mesačný plat na Ukrajine je okolo 19 500 hrivien (456 eur), píše server The Kyiv Independent.

Portál Suspilne informuje, že zákon podporilo 256 členov Najvyššej rady, nikto nebol proti a štyria sa zdržali.

Zákony o mobilizácii

Ukrajinský prezident minulý mesiac podpísal niekoľko zákonov týkajúcich sa mobilizácie, vrátane zníženia veku z 27 na 25 rokov. Muži vo veku medzi 18 a 60 rokmi tiež musia v odvodových strediskách aktualizovať svoje osobné údaje, aby armáda získala lepší prehľad o tom, koľko ľudí by prípadne mohla povolať na obranu vlasti.

V stredu dal ukrajinský parlament zelenú norme umožňujúcu mobilizáciu väzňov odsúdených za ľahšie trestné činy.

Vyčerpané jednotky

Bezprostredne po vpáde ruských vojsk 24. februára 2022 narukovali tisíce Ukrajincov do armády. Ale po viac ako dvoch rokoch vojny sa mnoho mužov snaží boju vyhnúť a tí, ktorí sú na fronte od začiatku invázie, sú vyčerpaní.

Vojenskí analytici upozorňujú, že Ukrajina tento rok potrebuje stovky tisíc vojakov, aby dokázala zastaviť ruský postup, píše Reuters. Ruská armáda v posledných týždňoch zaznamenáva úspechy najmä v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, na ukrajinských obrancov tlačí ale aj viac na severe v Charkovskej oblasti. Maksym Žorin, zástupca veliteľa ukrajinskej 3. útočnej brigády, podľa Reuters povedal, že "situácia na fronte je teraz skutočne skoro najhrozivejšia od začiatku plnohodnotnej invázie". Ukrajinská armáda podľa neho "stratila čas, lúdala sa s mobilizáciou a nepriateľ sa pripravuje na novú fázu postupu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok