Ktoré štáty plánujú uznať Palestínu? Niektoré tak chcú urobiť už v máji

ta3/ČTK
9.5.2024 18:10

Slovinská vláda začala proces uznania Palestínskeho štátu, oznámil podľa agentúry Reuters slovinský premiér Robert Golob. Slovinsko tento krok avizovalo už v marci spolu so Španielskom, Írskom a Maltou.

Palestína
TASR/AP

Golob uviedol, že jeho vláda Palestínu uzná najneskôr 13. júna. Španielsko a Írsko sa to chystajú urobiť 21. mája, uviedli dnes írska stanica RTE a španielsky denník El País s odkazom na zdroje z vlád týchto krajín.

Agentúra Reuters informovala, že v piatok má Valné zhromaždenie OSN opäť rokovať o plnom členstve Palestíny v OSN.

"Hrôzy, ktoré vidíme každý deň v Gaze sú neprípustné a musia skončiť," citovala agentúra Reuters Goloba.

Pokoj zbraniam

Premiér zároveň vyzval Izrael, aby okamžite ukončil útoky na Gazu a zasadol k rokovaciemu stolu. Golob vyjadril nádej, že uznanie Palestínskeho štátu jeho vládou pomôže rokovaniam o prímerí, urýchli dosiahnutie dohody o prepustení rukojemníkov a pomôže aj v OSN presvedčiť krajiny o tom, že dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu zaistí bezpečnosť v regióne. Izrael ale uznanie palestínskeho štátu odmieta.

Podľa Goloba bude termín uznania Palestínskeho štátu Slovinskom záležať na pokroku v mierových rokovaniach, ale stane sa tak najneskôr 13. júna. Pokiaľ budú mierové rokovania úspešné skôr, aj Slovinsko uzná Palestínu skôr.

Podpora naprieč spektrom

V Španielsku obdobný krok podporujú obe vládne strany - socialisti (PSOE) aj ľavicová platforma Sumar. Opozičná pravicová Ľudová strana (PP) to zatiaľ odmieta. Na uznanie palestínskeho štátu ale vláda premiéra Pedra Sáncheza nepotrebuje súhlas parlamentu. V Írsku vec okrem vlády podporuje napríklad aj najväčšia opozičná strana Sinn Féin.

Palestínsky štát uznáva 140 krajín, v posledných týždňoch to urobilo niekoľko karibských štátov (Trinidad a Tobago, Bahamy, Jamajka či Barbados). Z EÚ tak naposledy urobilo Švédsko v roku 2014. Česká republika podľa vyhlásenia ministerstva zahraničia samostatný nezávislý štát neuznáva. Uznanie urobilo Československo v 80. rokoch v kroku, ktorý podľa českej diplomacie bol poplatný vtedajšej dobe.

Uznanie v OSN

V piatok by malo Valné zhromaždenie OSN na mimoriadnej schôdzi znovu rokovať o uznaní plného členstva Palestínskej autonómie v OSN. To musí podporiť aj Bezpečnostná rada OSN a dvojtretinovou väčšinou schváliť Valné zhromaždenie OSN. Minulý mesiac to ale Bezpečnostná rada odmietla kvôli vetu Spojených štátov. Británia a Švajčiarsko sa hlasovania zdržali a zvyšných 12 členov Bezpečnostnej rady návrh podporilo.

Palestína sa usilovala o plné členstvo v OSN v roku 2011, nakoniec ale nezískala podporu v Bezpečnostnej rade OSN. V roku 2012 získala vo svetovej organizácii štatút pozorovateľa. Minulý mesiac Palestínska samospráva oficiálne požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby znovu prerokovala jej žiadosť z roku 2011 o prijatie za riadneho člena tejto svetovej organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok