Zelenskyj prepustil Zalužného, ktorý končí vo vojenskej službe. Stal sa veľvyslancom vo Veľkej Británii

ta3/ČTK
9.5.2024 13:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok prepustil Valerija Zalužného, bývalého vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl, z vojenskej služby. Vyplýva to z dekrétu zverejneného na prezidentskej webovej stránke. Následne kancelária hlavy štátu zverejnila aj dokument, ktorým oficiálne vymenovala Zalužného za veľvyslanca Ukrajiny vo Veľkej Británii.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa Zalužnyj ujme svojej novej funkcie. Jeho kandidatúru na tento post však Zelenskyj schválil už v marci a ukrajinská diplomatická služba v tejto súvislosti zaslala britskej strane žiadosť.

Prepustený zo zdravotných dôvodov

Zalužnyj, ktorý stál na čele armády do februára tohto roku, bol prepustený z vojenskej služby "zo zdravotných dôvodov", uvádza sa v rozkaze.

Ukrajinský generál bol vymenovaný za vrchného veliteľa ozbrojených síl v júni 2021. Pod jeho velením jednotky odolali počiatočnému náporu ruskej invázie vo februári 2022 a počas prvého roka vojny získali späť okupované časti Charkovskej oblasti, ako aj oslobodili Cherson na juhu krajiny ako jediné regionálne centrum, ktoré sa ruským jednotkám podarilo obsadiť.

Stál za ofenzívou

Zalužnyj stál aj za minuloročnou ofenzívou, pri ktorej sa ukrajinským silám podarilo len málo preniknúť cez silne opevnenú ruskú obranu. Následne sa prejavili názorové rozdiely v ukrajinskom vedení, najmä medzi ním a Zelenským.

Vo februári tohto roku potom Zalužného vo funkcii vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl nahradil Oleksandr Syrskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok