PR správa

Predtým, ako si kúpia nehnuteľnosť v exotike, v nej strávia víkend. Nový trend v realitách

10.5.2024 00:00

Slováci kupujú atraktívnelacné nehnuteľnosti v Andalúzii ako investičnú príležitosť. Realitky sa prispôsobili a ponúkajú nové služby

aea64484-0062-493d-814e-78871a052011.jpg

Ceny nehnuteľností sú relatívne

 

Pre laického pozorovateľa sa trh s realitami vyvíja iba vtedy, keď rastú ceny nehnuteľností. V skutočnosti sa vyvíja neustále a neobmedzuje sa iba na meniacu sa cenotvorbu a dostupnosť. Napriek tomu ceny v niektorých pre nás exotických lokalitách nie sú príliš vysoké.

„Ceny nehnuteľností sú nižšie v porovnaní s inými krajinami Európy,“ hovorí o cenách investičných nehnuteľností v španielskej Andalúzii Monika Grebeči z butikovej realitnej kancelárie, ktorá popri Slovensku a Španielsku pôsobí aj v Dubaji.

Predovšetkým realitné kancelárie prémiového charakteru sa dnes snažia ponúkať klientom čoraz viac hodnotných služieb, pri ktorých, paradoxne, cena nehnuteľnosti nemusí zohrávať prioritnú úlohu.

00016f09-bf39-4e56-a23b-e038b3491bc4.jpg

Jedným z týchto nových trendov je ponuka pobytov v lokalite, v ktorej si zákazník mieni zadovážiť nový dom či byt. Kúpa nehnuteľnosti v zahraničí, najlepšie v dovolenkovej destinácii, je pre mnohých snom, pre iných časovo aj finančne stanoveným cieľom a pre pomerne úzke spektrum ľudí aj niečím celkom aktuálnym. Obyčajne pritom nemusí ísť o vyslovene súkromnú záležitosť, ale súčasť širšieho obchodného zámeru, kedy sa nehnuteľnosť považuje za investičnú príležitosť.

„Naši klienti radi vidia reálny život v lokalite, kde zvažujú kúpu nehnuteľnosti ako investíciu,“ hovorí Monika Grebeči. „Sú to v podstate spoznávacie zájazdy trvajúce tri až štyri noci, počas ktorých si malá skupina klientov pozrie ako byty, tak celé prostredie. Spravidla sú to náročnejší zákazníci, a tak majú osobného šoféra z letiska, luxusný sprievodný program a napokon s nimi aj priamo na mieste podpisujeme zmluvy,“ dodáva Monika Grebeči s úsmevom. 

IMG_0223.png

320 slnečných dní v roku pre celoročný turizmus

Španielska Andalúzia je vychýrenou lokalitou, ktorú slovenskí dovolenkári poznajú ako ideálne spojenie exotiky s úchvatnou európskou historickou architektúrou. Nie je len najväčšou španielskou autonómnou oblasťou, je aj jednou z najrozmanitejších. Má pobrežie Stredozemného mora aj Atlantického oceánu, rozľahlé hornaté vnútrozemie a niektoré z najvýznamnejších historických miest Španielska, ako sú Cádiz, Málaga, Sevilla, Granada a Córdoba. Turisticky obľúbené „pueblos blancos“, biele dedinky v kopcoch, sú neodmysliteľnou súčasťou andalúzskej krajiny.

V spojení s až 320 slnečnými dňami v roku, modernou dopravnou infraštruktúrou, dobrou automobilovou a leteckou dostupnosťou z letiska v Málage majú firmy podnikajúce v cestovnom ruchu výhodu celoročného turizmu.

Pre majiteľov nehnuteľností tak ide o zvlášť atraktívnu investíciu, ktorá je charakterizovaná pomerne vysokými výnosmi a možnosťou diverzifikácie príjmov.

 

IMG_9370.jpg

Andalúzia a efekt FOMO

O popularite Andalúzie ako vhodnom priestore pre investície do nehnuteľnosti napokon svedčia aj objektívne ukazovatele. Z hľadiska nehnuteľností je Andalúzia dôležitou súčasťou celkového španielskeho trhu s nehnuteľnosťami, pretože predstavuje približne 20 % celkových transakcií. Pokiaľ ide o zámorský sektor, približne 20 % podiel na trhu v Andalúzii ako celku možno pripísať cudzincom - medzi nimi aj Slovákom. Ako však podrobne píše správa Andalucía Market Report 2024, podiel na zahraničnom trhu je v niektorých oblastiach dvojnásobný.

Trh s nehnuteľnosťami v Andalúzii výraznejšie nezasiahla ani pandémia covidu. Čo je ešte prekvapivejšie, po raste dopytu v rokoch 2021 a 2022 sa situácia „neupokojila“ ani v roku 2023, čo je zvesťou dlhodobejšieho trendu v tejto lokalite. Záujem o kúpu stále prevyšuje ponuku na trhu, čo vytláča ceny nahor a zdá sa, že tento trend pretrvá aj v nasledujúcich rokoch. 

62f69f4b-1df9-4c91-948f-27c6a0a68390.jpg

„Musíme reagovať rýchlo, pretože aj klienti očakávajú rýchlejšie jednanie. Len v druhej polovici mája máme už dva termíny pre poznávacie zájazdy do Andalúzie,“ hodnotí situáciu Monika Grebeči.  

Jedným z dôvodov, prečo sa zdá, že počet zahraničných investujúcich ešte viac porastie, je to, že narastá počet diaľkových priamych letov na letisko Málaga bez medzipristátia. Priame lety z New Yorku cez United Airlines sa zvýšia na denné od mája do septembra 2024 a Dauha - Málaga cez Qatar Airways je teraz celoročná, v júli bude lietať denne a v auguste tri až päťkrát týždenne. Jednoduchšia dostupnosť vždy vedie k väčšiemu počtu turistov aj kupujúcich. Je skoro nepochybné, že práve v tejto lokalite bude dochádzať aj k efektu FOMO (Fear of Missing Out), teda k strachu z premeškania príležitosti, čo ju perspektívne spraví ešte žiadanejšou.

 

IMG_7950.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok