Snaha o zlepšenie zdravotnej infraštruktúry v Žiline: V meste pribudlo šesť defibrilátorov, obsluhovať ich dokážu i laici

ta3/TASR
8.5.2024 17:39

Nové automatické externé defibrilátory (AED) nainštalovala žilinská radnica v Bytčici, na futbalovom ihrisku v Trnovom, Vraní a Žilinskej Lehote. Dva kusy sú k dispozícii aj vo vozidlách Mestskej polície na Vlčincoch a Hájiku. Samospráva sa aj týmito krokmi snaží zlepšiť zdravotnú infraštruktúru v meste a jeho okolí.

defibrilátor
TASR/Radovan Stoklasa
ilustračná fotka

Lokality pre umiestnenie nových AED mesto zvolilo tak, aby zvýšili šancu na rýchlu reakciu v prípade náhlej zdravotnej udalosti. "Prístroje sú určené na neodkladnú základnú resuscitáciu pri bezvedomí so zástavou srdca či dýchania, keď každá minúta bez zásahu a adekvátnej pomoci znižuje šancu na prežitie aj o desať percent," spomenula hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová.

Zdravotnú infraštruktúru chcú i naďalej zlepšovať

AED môžu podľa nej obsluhovať laici bez medicínskeho vzdelania i trénovaní záchrancovia. Prístroj je riadený mikroprocesorom a po aktivácii okamžite inštruuje záchrancu hlasovými i obrazovými pokynmi.

Inštaláciu ďalších defibrilátorov označil primátor Peter Fiabáne za skvelú správu pre všetkých Žilinčanov. "V život ohrozujúcej situácii sa môže ocitnúť každý z nás, a preto je dôležité mať k dispozícii prostriedky, ktoré poskytnú rýchlu pomoc. Mnohé prípady z praxe napríklad mestskej polície jednoznačne dokazujú, že prístroje AED sú jedným z nich," skonštatoval Fiabáne.

Radnica chce zdravotnú infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho častí podľa neho zlepšovať aj naďalej.

Okrem šiestich nových lokalít sa prístroje AED nachádzajú aj na mestskom úrade, v hasičskej zbrojnici Trnové, Mojšovej Lúčke a Brodne, Kultúrnom dome Zástranie, na vrátnici Žilinskej univerzity a v žilinskej plavárni. Mestská polícia má na Hollého ulici jeden defibrilátor vo vozidle. Mapu AED prístrojov môže verejnosť nájsť na stránke Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok