Prvé štyri milióny eur zo slovenskej zbierky pre Ukrajinu pôjdu na nákup munície. Nákupy prechádzajú cez české ministerstvo

ta3/ČTK
8.5.2024 14:10

Za prvé štyri milióny eur zo slovenskej zbierky na nákup munície pre Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej vojenskej invázii, bude obstaraných 2 692 delostreleckých nábojov od českého výrobcu STV Group.

Južná Kórea má údajne zapožičať Spojeným štátom 500-tisíc kusov delostreleckej munície
TASR/AP
Ilustračná snímka.

Oznámili to dnes organizátori a partneri zbierky, ktorá ešte pokračuje. Na Ukrajinu by táto munícia mala byť dodaná najneskôr do konca leta.

Keď nie vláda tak aktivisti

Slovenská zbierka začala v apríli v reakcii na krok slovenskej vlády, ktorá odmietla prispieť k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu. Občianski aktivisti si na začiatku akcie, ktorá nesie názov "Keď nie vláda, posielame my", dali cieľ zhromaždiť milión eur. To sa im podarilo za prvé necelé dva dni. Doteraz vyše 65-tisíc darcov venovalo do zbierky viac ako 4,17 milióna eur (104 miliónov Sk), najvyšší jednotlivý príspevok bol 100-tisíc eur.

Aktuálne je na účte zvierky viac ako 4,1 milióna eur.

Komunikácia s ministerstvom

"Všetky nákupy konzultujeme s českým ministerstvom obrany. Potvrdzujú nám, či je cena dobrá," povedal novinárom člen projektu Darček pre Putina Dodo Dobrík. Táto iniciatíva, za ktorou stojí český Nadačný fond pre Ukrajinu, spolupracuje s organizátormi slovenskej zbierky. Nadačný fond taktiež zhromažďuje peniaze zo zbierky.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť, ako vyzerali začiatky slovenskej zbierky munície.

Memorandum o nákupe munície v rámci slovenskej zbierky bude podľa Dobríka podpísané ešte v máji.

Organizátori zbierky si český nadačný fond vybrali za partnera s odôvodnením, že na Slovensku podobný subjekt neexistuje a že jeho zriadenie vrátane technického vybavenia na prijímanie peňazí by trvalo mesiace.

Skepticizmus vlády

Slovenský premiér Robert Fico, ktorého terajšia vláda po minuloročnom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob, spomínanú zbierku predtým označil len za symbolickú.

Jedným z organizátorov terajšej slovenskej zbierky je občianska iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá sa vlani podieľala na inej úspešnej zbierke na nákup odmínovacieho systému slovenskej výroby Božena pre Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok