Prehĺbenie vzťahov Slovenska a Azerbajdžanu: Kaliňák podpísal Dohodu o spolupráci v oblasti obrany

ta3/TASR
8.5.2024 10:49

Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák absolvoval spolu s predsedom vlády SR Robertom Ficom a ďalšími členmi slovenskej delegácie oficiálnu návštevu Azerbajdžanu, kde sa stretli s tamojšími najvyššími predstaviteľmi štátu na čele s prezidentom Ilhamom Alijevom.

Najvyšší súd prepustil exministra Kaliňáka z väzby na slobodu
TASR

Cieľom rokovaní bolo prehĺbenie spolupráce oboch krajín vo viacerých oblastiach, vrátane obrany a bezpečnosti, ako aj zintenzívnenie kooperácie v rámci obranného priemyslu.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany

Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák v utorok podpísal so svojím azerbajdžanským náprotivkom generálplukovníkom Zakirom Hasanovom Dohodu o spolupráci v oblasti obrany. Šéf slovenského rezortu obrany podpísal aj ďalší kľúčový dokument – Memorandum o porozumení – s ministrom obranného priemyslu Azerbajdžanu Vugarom Mustafajevom, ktorým sa obe strany dohodli na budúcej spolupráci vo vojensko-technickej oblasti spadajúcej pod rezorty obrany.

Šanca pomôcť vybudovať technologickej základne

Kaliňák zdôraznil, že memorandum o zbrojnom priemysle je významný míľnik, ktorým sa podarilo zadefinovať oblasti spolupráce. „Možnosť rozvíjať náš zbrojný priemysel v spolupráci s Azerbajdžanom poskytuje veľký priestor pre hospodársky rast Slovenska,“ uviedol šéf rezortu obrany s tým, že zatiaľ je predčasné hovoriť o konkrétnych objednávkach. „Azerbajdžan má záujem o vybudovanie technologickej základne, ktorá ho posunie medzi krajiny disponujúce ťažkým priemyslom. V tomto máme dlhoročné skúsenosti a máme šancu pomôcť im ju vybudovať,“ dodal.

Predstavitelia Azerbajdžanu prejavujú záujem o rôzne produkty slovenského obranného priemyslu, o spoluprácu v oblasti výcviku, cvičení a vzdelávania príslušníkov ozbrojených síl. Naše zbrojárske spoločnosti môžu Azerbajdžanu ponúknuť viacero zaujímavých výrobkov, ako aj projekty spolupráce v oblasti zbraňových systémov a munície takmer každého druhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok