USA pozastavili dodávku bômb Izraelu. Obávajú sa následkov v meste Rafah

ta3/Róbert Zoľák/ČTK
8.5.2024 08:37 , Aktualizované: 8.5.2024 17:41

Spojené štáty pozastavili dodávku bômb Izraelu pre obavy z následkov jeho invázie do mesta Rafah. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá citovala vysoko postaveného predstaviteľa administratívy Joea Bidena. K pozastaveniu dodávok došlo ešte minulý týždeň. Informáciu neskôr potvrdil aj americký minister obrany.

Spojené štáty odložili plánované dodávky munície Izraelu a teraz prehodnocujú svoju bezprostrednú vojenskú podporu židovskému štátu kvôli jeho operáciám v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Povedal to v stredu americký minister obrany Lloyd Austin, čím potvrdil správy amerických médií z posledných dní.

Podľa tlače ide o prvý známy prípad od začiatku vojny v Gaze, keď Američania siahli po dodávkach zbraní z dôvodu nesúhlasu s konaním izraelskej vlády.

"Pozastavili sme jednu dodávku drahej munície," povedal Austin na vypočutí v americkom Senáte. Množstvo munície ani jej špecifikáciu nešpecifikoval. Zdôraznil, že nebolo prijaté žiadne konečné rozhodnutie. Podľa správ médií vláda minulý týždeň zadržala zásielku 3 500 bômb, z ktorých približne polovicu tvoria silné bomby s hmotnosťou okolo jednej tony.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok