V Košiciach sa budú ľudia voziť v nových elektrobusoch. DPMK získal príspevok vo výške 14 miliónov eur

ta3/TASR
7.5.2024 15:11

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) uspel so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške takmer 14 miliónov eur.

autobusy košice
Facebook/Košice - Mesto Košice

Do jeho vozového parku by tak od budúcich letných prázdnin malo pribudnúť 11 nových elektrobusov spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou.

Snaha znížiť podiel vozidiel s naftovým pohonom

Podľa povereného generálneho riaditeľa DPMK Romana Danka budú nové nízkopodlažné veľkokapacitné elektrobusy dobíjané pomocou výsuvného pantografu jedným z krokov, ako postupne znížiť podiel vozidiel s naftovým pohonom zo súčasných zhruba 85 percent na polovicu. Disponovať budú aj klimatizáciou či viacerými smart technológiami.

"Projekt bol spracovaný pre vytvorenie čisto elektrickej trakcie na bývalých trolejbusových linkách 71 a 72. Vnímame to ako prvý krok k elektrifikácii týchto i ďalších liniek. Takto zabezpečíme prevádzku vozidiel v rámci 'celodenných služieb' bez potreby dobíjania elektrobusov v depe na Hornádskej. Tam sa budú nabíjať len v nočných hodinách. Rýchle nabíjanie počas prestávok na konečných zastávkach bude zabezpečené novou dobíjacou infraštruktúrou," spresnil. Nové elektrobusy by mali jazdiť na linke č. 71 z Lingova na zastávku Kláštor, respektíve č. 72 z Lingova na Grunt.

Poskytnutie peňazí z eurofondov na prvú etapu projektu Verejná osobná doprava s nulovými emisiami v meste Košice schválilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR uplynulý týždeň. Ide o sumu 13.914.815 eur. Pre štyri okresy v Košiciach a okresy Košice-okolie a Michalovce bolo celkovo určených takmer 18,5 milióna eur. Cieľom výzvy bolo podporiť rozvoj udržateľnej verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami prostredníctvom nákupu batériových elektrických, respektíve vodíkových autobusov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok