Legendárna slovenská kapela predstavila novú skladbu. Privítala aj nového člena a pokračuje v činnosti

ta3/ČTK
6.5.2024 17:23

Poprocková skupina Elán, ktorá v osemdesiatych rokoch patrila k najpopulárnejším formáciám vo vtedajšom Československu, predstavila nového člena kapely.

27062018_tk_elan_4535382.jpg
TASR/Dano Veselský

Stal sa ním hráč na klávesových nástrojoch Pavol Bartovic. Na stretnutí s novinármi v Prahe zároveň skupina prezentovala novú pieseň "Znova sa ma dotkni".

Slovenská skupina, ktorá v minulosti niekoľkokrát avizovala koniec svojej činnosti, uviedla, že chystá nové nahrávky a koncert.

"Snáď sa dopracujeme k ďalšej doske, plánujeme jeden veľký koncert. Elán nikdy neskončí," povedal spevák Jožo Ráž.

Závislosť na pódiu

Práve frontman Elánu Ráž v minulosti niekoľkokrát povedal svoj úmysel odísť z kapely. "Myslel som to vtedy naozaj, ale život to zmenil. Pódium a publikum milujem a som na tom závislý," konštatoval.

Hráč na klávesové nástroje Bartovic doplní kapelu po odchode Vaša Patejdla, ktorý zomrel vlani 19. augusta po krátkej a ťažkej chorobe vo veku 68 rokov. "Som veľmi rád, že ma členovia Elánu oslovili s ponukou, aby som k nim nastúpil. Je to pre mňa česť. Táto kapela je predsa len československá legenda. Keď prišiel dotaz, či by som mal záujem s nimi hrať, neváhal som ani sekundu. Taká ponuka sa neodmieta," povedal Bartovic, ktorý je s gitaristom Elánom Janom Balážom ešte členom slovenskej skupiny Modus.

Nový hit

Autorom hudby k novej skladbe Znova sa ma dotkni dlhoročný člen Elánu Ľubo Horňák, ktorý v skupine hrá na klávesové nástroje. Text napísal jeden z dvorných textárov kapely Juraj Soviar.

Skupina Elán na začiatku marca oznámila, že k svojim dvom oznámeným koncertom na konci roka v Prahe pridá 7. februára budúceho roka tretie vystúpenie. V O2 aréne na ňom zahrá so symfonickým orchestrom. Na vystúpení nazvanom Elán Rock Symphony kapelu odprevadí Bohemian Symphony Orchestra Prague na čele so šéfdirigentom Martinom Šandom.

"Ich producent mi zablahoželal, že Bohemian Symphony Orchestra Prague sú prví symfonici, ktorým po 55 rokoch líder skupiny Jožo Ráž ustúpil, a po počúvaní aranží k piesňam Karkadér a Dresy aranže dal projektu zelenú," podotkol Šanda.

Dlhá prestávka

Elán naposledy koncertoval v roku 2018, kedy svoje halové a open air turné plné vizuálnych efektov a projekcií zakončil vo vypredanej pražskej O2 aréne. Kapela sa vtedy rozrástla o dychovú sekciu, slučke aj vokalistky.

Skupina Elán vznikla v roku 1968. Medzi ich najväčšie hity patria piesne Láska moja, Neviem hoci sám, Mačka, Aj keď bez peňazí, Zaľúbil sa chlapec, Amnestia na neveru, Nie sme zlí, Tanečnica z Lúčnice, Sestrička z Kramárov, Stužková a ďalšie . Posledný štúdiový album Najvyšší čas vydal Elán v roku 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok