Rezort zdravotníctva navrhuje zmeny v ordinačných hodinách pediatrov. Ako opatrenia zmenia starostlivosť o deti?

ta3/MZ SR
6.5.2024 17:07

Rezort zdravotníctva navrhuje, aby boli pediatri v rámci svojich ordinačných hodín pacientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň ordinovali do 18. hodiny. Cieľom MZ SR je garantovať zachovanie dostupnosti dennej ambulantnej starostlivosti pre deti, preto ambulantné pohotovostné služby pre deti navrhuje skrátiť do 20. hodiny.

Navrhovaná úprava predstavuje jedno z opatrení, ktoré reaguje na pretrvávajúcu krízu v tejto oblasti.

Kríza v pediatrii

Hlavným cieľom je zabezpečiť, aby pediatrické ambulancie boli dostupné pacientom najmä počas dňa a aby pohotovostné služby pre deti a dorast boli dostupné v takom rozsahu, ktorý rešpektuje zachovanie zdravotnej starostlivosti o deti pri existujúcom nedostatku primárnych pediatrov.

“V súčasnej sieti nám chýba 20 percent ambulantných lekárov pre deti a keďže takmer polovica primárnych pediatrov je v dôchodkovom veku, ich nedostatok sa bude len prehlbovať,“ uviedol rezort. Na ambulantných pohotovostiach slúžia aj vo večerných hodinách tí istí pediatri, ktorí cez deň zabezpečujú dennú starostlivosť o deti vo svojich ambulanciách. 

Pohotovosť do 20. hodiny

Podľa návrhu budú pediatri počas týždňa k dispozícii každý pracovný deň, z toho jeden deň do 18:00 hod., čo umožní rodičom detí so zdravotným problémom navštíviť ambulanciu pediatra cez deň počas ordinačných hodín.

V prípade schválenia návrhu v parlamente by zároveň od 1. júla mali ambulantné pohotovosti pre deti fungovať od 16. do 20. hodiny a cez víkend od 8. do 20. hodiny. 

Pozrite si archívnu reportáž z decembra 2023:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok