Hrad Beckov je jedinečný. Stal sa prvým, kde možno zálohovať fľaše, iniciatíva má pádne dôvody

ta3/Martin Belej
6.5.2024 14:17

Systém zálohovania plastových fliaš dokáže vyzbierať 90 % použitých obalov, pomáha tiež odľahčiť životné prostredie od voľne pohodeného odpadu tvoreného plastovými fľašami. Organizácia s názvom Správca zálohovaného systému chce hrad Beckov odbremeniť od takéhoto odpadu spustením nového odberného miesta.

Na snímke z dronu lešenie na hrade Beckov počas pokračujúcej rekonštrukcie hradu, 1. septembra 2022 v Beckove.
TASR/Michal Svítok
Na snímke z dronu lešenie na hrade Beckov počas pokračujúcej rekonštrukcie hradu, 1. septembra 2022 v Beckove.

Správca zálohovacieho systému je nezisková organizácia, ktorú tvoria 4 združenia – Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR. V spolupráci s zástupcami hradu Beckov spustili odber zálohovaných na netypickom mieste.

 Alternatívne odberné miesto

K bežným odberným miestam sa pridalo aj turistické miesto. Hrad Beckov sa stal prvou kultúrnou pamiatkou na Slovensku, kde funguje odber zálohovaných fliaš. Dôvodom má byť, argument, že pre úspešnosť zálohového systému je dôležitá nielen jeho funkčnosť, ale aj dostupnosť odberných miest.  Samotnou kapitolou sú turistické miesta, kde dochádza k zvýšenej spotrebe nápojov a následne ak k hromadeniu zálohovaných obalov.

„Pre dosiahnutie cieľov zálohového systému je dôležité, aby spotrebitelia zálohovaniu porozumeli a systém zálohovania bol pre nich dostupnejší. Snažíme sa preto identifikovať rôzne typy miest, kde sezónne či celoročne dochádza k hromadeniu prázdnych zálohovaných nápojových obalov a práve tam vytvárať nové alternatívne miesta odberu,“ uviedol riaditeľ Správcu zálohového systému, Marián Áč.

Pozrite si archívnu reportáž z februára 2023 o úspešnosti zálohovania:

Posilnenie triediacej stanice

Iniciatíva je výsledkom spolupráce neziskovej organizácie s riaditeľom hradu Beckov „Svojich návštevníkov učíme nielen histórii, ale aj zmýšľať ekologicky. Vnímame však, že je nesporné dôležitá dostupnosť triedených košov, či miest kde sa dajú vrátiť zálohované plastové fľaše a plechovky späť do zálohového systému. Rozhodli sme sa preto posilniť naše triediace stanice o nádoby určené práve tomuto typu obalov. Veríme, že touto aktivitou motivujeme aj ostatné kultúrne pamiatky,“ priblížil riaditeľ.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok