Vo Vatikáne zatkli českého kňaza, ktorý mal v taške pištoľ aj nože. Zbrane mal pri sebe údajne na osobnú obranu

ta3/ČTK
6.5.2024 10:18 , Aktualizované: 6.5.2024 11:27

Polícia cez víkend vo Vatikáne zatkla českého kňaza, ktorý mal v taške vzduchovú pištoľ, dva nože a skrutkovač. Podľa agentúry ANSA sa farár ospravedlňoval tým, že zbrane boli určené na osobnú obranu. Polícia začala stíhať duchovného za nelegálne ozbrojenie seba a ďalšieho muža z Českej republiky, ktorý je zrejme skutočným majiteľom batožiny.

profimedia-0009686465.jpg
Profimedia

Podľa talianskej tlače ide o farára z Veľkých Losín. Zástupca olomouckého arcibiskupstva potvrdil, že kňaz je na púti vo Vatikáne, ale zástupcom diecézy sa s ním zatiaľ nepodarilo skontaktovať.

Nedorozumenie

"Táto informácia je zatiaľ neoficiálna, takže ju nemôžem potvrdiť. Pravdou je, že dotyčný kňaz skutočne odišiel na nedeľnú púť do Ríma, kde sa momentálne nachádza. Myslíme si, že ide o nejaké nedorozumenie, pravdepodobne podcenil situáciu. Rozhodne si nemyslíme, že by v tom bol nejaký zlý úmysel. Samozrejme, vyšetrovanie je na polícii, ale absolútne rešpektujeme konanie talianskych úradov," povedal hovorca olomouckého arcibiskupstva Jiří Gračka.

Dodal, že s kňazom sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať. "Vo chvíli, keď sa táto záležitosť potvrdí, budeme s ním diskutovať o tom, čo sa vlastne stalo, budeme chcieť počuť jeho názor," povedal.

Nedôveryhodné zdôvodnenie

Polícia zadržala kňaza v nedeľu počas kontrol, ktoré vykonáva pri vstupe do Vatikánu. Farár sprevádzal skupinu pútnikov z Českej republiky a taška, v ktorej policajti našli vzduchovú pištoľ a ďalšie podozrivé predmety, údajne patrila jednému z veriacich. Pri výsluchu duchovný uviedol, že predmety boli určené na osobnú obranu.

Podľa denníka Corriere della Sera však polícia nepovažuje toto zdôvodnenie za dôveryhodné. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že veriaci zrejme zveril tašku duchovnému, pretože si myslel, že duchovný nebude vzhľadom na svoje cirkevné postavenie podrobený dôkladnej bezpečnostnej kontrole. Obaja muži sú stíhaní na slobode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok