Čínsky prezident začal cestu po Európe. Prvá návšteva je vo Francúzsku, stretol sa s Macronom a von der Leyenovou

ta3/ČTK
6.5.2024 06:40 , Aktualizované: 6.5.2024 13:11

Čínsky prezident do Paríža dorazil už v nedeľu. Po prílete vyhlásil, že vzťahy medzi Čínou a Francúzskom sú vzorom mierového spolužitia a spolupráce medzi krajinami s odlišnými systémami.

Čína považuje Európu za prioritu svojej zahraničnej politiky a na vzťahy medzi Čínou a Európskou úniou sa pozerá zo strategického a dlhodobého hľadiska. Podľa agentúry Reuters to v pondelok na začiatku rozhovorov v Paríži povedal čínsky prezident Si Ťin-pching.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil rozhovory o Ukrajine a vývoji na Blízkom východe, ale zdôraznil aj potrebu spravodlivých obchodných pravidiel medzi Európou a Čínou, uviedla televízia BFM TV.

Spoločný záujem o mier

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová hovorila o vzájomnom rešpekte a potrebe vyhnúť sa nedorozumeniam. "Čína a EÚ majú spoločný záujem o mier a bezpečnosť," napísala na sieti X. Šéfka EK uviedla, že je v záujme oboch strán preukázať dodržiavanie záväzkov. Pripomenula tiež 50. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi EÚ a Čínou, ktoré sa uskutoční na budúci rok.

"Budúcnosť nášho kontinentu bude jednoznačne závisieť od našej schopnosti rozvíjať vzťahy s Čínou vyváženým spôsobom," povedal Macron. Koordinácia s Pekingom pri riešení súčasných konfliktov je "absolútne kľúčová", dodal francúzsky prezident.

Televízna stanica BFM poznamenala, že Elyzejský palác pripravil stretnutie vo veľmi pracovnom prostredí s holým stolom bez obvyklej historickej výzdoby. Aj okruh účastníkov je veľmi obmedzený, iba traja politici, jeden poradca pre každého z nich a tlmočníci.

Ujgurská komunita

Podľa Elyzejského paláca zavíta Si Ťin-pching aj do juhofrancúzskeho departementu Hautes-Pyrénées.

Pobúrenie vyjadrila v piatok francúzska ujgurská komunita, podľa ktorej je štátna návšteva čínskeho prezidenta "povzbudením, aby Čína pokračovala vo svojich zločinoch". Sia komunita označila za "popravcu ujgurského ľudu" zodpovedného za "genocídu Ujgurov".

Vypočujte si rozhovor s redaktorom Samuelom Drozdom, ktorý priblížil okolnosti týkajúce sa návštevy čínskeho prezidenta:

Špionážne aktivity

Čína je v Európe kritizovaná okrem iného kvôli špionážnym a kyberšpionážnym aktivitám, z ktorých tento rok osoby údajne napojené na Čínu obvinilo niekoľko krajín vrátane Británie a Nemecka. Rozruch vyvolala najmä kauza asistenta nemeckého europoslanca a lídra kandidátky Alternatívy pre Nemecko (AfD) Maximiliana Kraha, ktorý je podozrivý práve zo špionáže pre Peking.

Znepokojenie na úrovni Únie vyvolávajú aj čínske obchodné praktiky. Čínska diplomacia naopak v súvislosti s tým v apríli obvinila Európu z protekcionizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok