Pravoslávni veriaci po celom svete majú Veľkú noc. Ľudia ju oslávili za ťažkých podmienok aj v Kyjeve

ta3/TASR, Samuel Drozda
5.5.2024 07:15 , Aktualizované: 5.5.2024 08:48

Svet oslavuje pravoslávnu Veľkú noc. Tú ľudia oslávili za ťažkých podmienok aj v Kyjeve a za ľahších aj ruský prezident Vladimir Putin priamo v Moskve.

Biblická udalosť

Cirkev si počas tohto dňa modlitebne pripomína a liturgicky sprítomňuje významnú biblickú udalosť - Isus Christos, ktorý svojou smrťou vykúpil hriechy ľudstva, vstal z mŕtvych. Podľa Svätého písma bol ukrižovaný a zomrel na Golgote. Najbližšími učeníkmi a nasledovníkmi bol uložený do hrobu a na tretí deň vstal z mŕtvych.

Slávnostná bohoslužba Paschy - Utreňa Zmŕtvychvstania sa koná spravidla v noci alebo v skorých ranných hodinách a má radostný charakter. Pred jej začiatkom veriaci so sviecami v rukách obchádzajú chrám.

Christos vstal z mŕtvych

Počas bohoslužby mnohokrát zaznieva paschálny pozdrav Christos voskrese - Christos vstal z mŕtvych, na ktorý veriaci odpovedajú slovami Voistinu voskrese - Skutočne vstal z mŕtvych. Týmito slovami sa pozdravujú počas nasledujúcich 40 dní veľkonočného obdobia, čím potvrdzujú vieru pravoslávnej cirkvi vo vzkrieseného Christa ako jednu z hlavných doktrín kresťanstva.

Po svätej liturgii kňazi zvyčajne požehnávajú pokrmy - syr, maslo, vajcia a mäso, ako aj sladký koláč, príznačne nazývaný pascha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok