Slovensko brzdilo zaradenie proruskej siete na európsky sankčný zoznam. Blanár napokon ustúpil

ta3
4.5.2024 21:15

Česko chce na európsky sankčný zoznam zaradiť proruskú firmu Voice of Europe, ktorá sa podľa spravodajských informácií snažila ovplyvniť eurovoľby, píše Denník N. Slovensko schvaľovanie sankcií brzdilo, informovali diplomatické zdroje.

Vláda nedokáže riešiť krízu. Referendum bude úspešné, uviedol Blanár
TASR/Martin Baumann

Nemali jasný postoj

Česká vláda zaradila na svoj sankčný zoznam ukrajinských politikov Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka a aj spoločnosť Voice of Europe, ozrejmil Denník N. Teraz sa snaží presadiť sankcie aj na európskej úrovni, na čo je potrebný jednomyseľný súhlas všetkých členských štátov EÚ vrátane Slovenska. Lenže začiatkom týždňa sa proti tomuto návrhu postavilo.

„Nemali jasný postoj a nechceli sa pridať k tomu, aby český návrh prijali,“ povedal pre český Deník N jeden z diplomatov, ktorý je o priebehu rokovaní informovaný.

Ďalší zdroj pre Denník N potvrdil, že slovenskí zástupcovia na rokovaní tvrdili, že „nepoznajú presné stanovisko Slovenska a musia sa najprv zladiť“.

Spôsobené to bolo zrejme aj tým, že slovenské ministerstvo vnútra nedávno Marčevskému udelilo dočasnú ochranu.

Aj preto sa niekoľko dní čakalo na stanovisko ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD). Diplomatické zdroje potvrdili, že Blanár nakoniec ustúpil a Slovensko zaujalo rovnaký postoj ako ostatné štáty. Urobilo to ale až tento týždeň v piatok 3. mája.

O českom návrhu na nové sankcie sa bude teraz ďalej rokovať, doplnil Denník N.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok