Budíček v podobe propagandistickej piesne. Severokórejský hit, ktorý velebí Kim Čong-una, valcuje internet

ta3/čtk
5.5.2024 05:45

Nová propagandistická pieseň oslavujúca severokórejského diktátora Kim Čong-una sa stala hitom na sociálnej sieti TikTok. Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem najmä medzi používateľmi z generácie Z, teda ľuďmi narodenými v rokoch 1995 až 2010.

GMuoubJWUAA3jME.jpg

Väčšina z nich si zrejme neuvedomuje, že kórejský text chváli muža, ktorý prisľúbil "dôkladne vyhladiť USA" a odpálil desiatky balistických rakiet, píše BBC.

"Spievajme o Kim Čong-unovi, veľkom vodcovi/ Chváľme sa Kim Čong-unom, naším priateľským otcom," spieva sa v piesni.

Skvelá melódia, oslavný text

Používatelia TikTok v komentároch napísali, že je to skvelá melódia. "Taylor Swift nečakala, že ju zvalcujú hneď po vydaní jej nového albumu," vtipkuje jeden z fanúšikov. Iní píšu, že je to banger alebo že by nahrávka mala dostať Grammy. Niektorí tiež píšu, že skladbu nemôžu prestať počúvať.

Odborníci upozorňujú, že pieseň je príkladom toho, ako vytvoriť propagandistický hit. Je veselá, rytmická a nebezpečne chytľavá, príliš sa nelíši od západných popových hitov. Mnohí ju tiež prirovnávajú k hitom švédskej skupiny ABBA.

Tvorba hudby v KĽDR

Pri tvorbe hitov v KĽDR nezohrávajú úlohu len komerčné hľadiská. Úrady chcú, aby sa pieseň "dostala ľuďom do hlavy". Melódie musia byť jednoduché, prístupné a pre ľudí ľahko uchopiteľné.

Musia byť v hlasovom rozsahu, ktorý dokáže spievať väčšina ľudí. Alexandra Leonziniová z Cambridgeskej univerzity, ktorá skúma severokórejskú hudbu, dodáva, že v krajine je len málo piesní so skutočnými emóciami. Sú o tom, že chcú motivovať, usilovať sa o spoločný cieľ v prospech národa.

Nadiktovaný obsah

V KĽDR je nulová tolerancia voči tvorivej alebo umeleckej slobode. Je nezákonné, aby hudobníci, maliari a spisovatelia tvorili svoje diela len kvôli umeniu. "Všetka umelecká tvorba v KĽDR musí slúžiť na vzdelávanie občanov, konkrétne na ich výchovu k tomu, prečo by mali cítiť vďačnosť a lojalitu voči strane," povedala Leonzini.

Vláda verí v "teóriu semienka", podľa ktorej každé dielo musí obsahovať ideologické semienko, posolstvo, ktoré sa masovo šíri prostredníctvom umenia.

Najmocnejší nástroj

Pre KĽDR je hudba jedným z jej najmocnejších nástrojov. Severokórejčanov sa každé ráno budia na propagandistické piesne, ktoré sa rozliehajú po dedinských námestiach. Noty a texty piesní sú uverejňované v novinách a časopisoch a zvyčajne obsahujú aj tanec na tieto piesne.

Pre pozorovateľov režimu má však dvojminútová pieseň zverejnená minulý mesiac nové, alarmujúce posolstvo. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, ale v použitom jazyku a slovníku je badateľný odklon.

Veľký otec

Hovorí sa v nej o ňom ako o "otcovi" a "Veľkom", čo sú výrazy, ktoré boli predtým vyhradené pre prvého severokórejského vodcu, jeho starého otca Kim Ir-sena. Analytici sa domnievajú, že po viac ako desiatich rokoch to môže byť znakom toho, že si upevňuje svoj obraz "najvyššieho vodcu" Severnej Kórey.

"Piesne slúžia na naznačenie smeru, ktorým sa štát uberá, na signalizáciu dôležitých momentov a dôležitého vývoja v politike. Pieseň je v Severnej Kórei takmer ako noviny," povedal Leonzini.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. októbra 2023 o vzťahoch KĽDR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok