Krajčí podľa Druckera rozbil rezort zdravotníctva. Stachura pozná vážny dôvod na odvolávanie Dolinkovej, no neprezradil zdroj

ta3/Martin Belej
1.5.2024 00:00

V relácii Král na ťahu sa proti sebe postavili zástupcovia strany Hlas-SD a reprezentanti KDH. Za koalíciu diskutovali ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a minister školstva Tomáš Drucker. Za opozíciu prišli bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura a exminister školstva Ján Horecký. S moderátorom Braňom Králom diskutovali na tému slovenského zdravotníctva.

kral-na-tahu
ta3

Problémy v zdravotníctve

Dolinková uviedla, že strana Hlas už od jej príchodu na rezort hovorila, že "plán obnovy nie je pripravený tak, že by sme ho dokázali implementovať na podmienky slovenského zdravotníctva". Projekt Rázsochy v podobe, v akej bol pripravený, nebolo možné rozvíjať.

Opozičné subjekty KDH, PS, Slovensko a SaS zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej. Stachura však uznal, že jej rezort je "asi ten najťažší" medzi ministerstvami. "To nie je len vec vtedajšej vlády, ale aj vlád predtým. Ten rezort je naozaj ťažký. Preto si vyžaduje človeka, ktorý je pripravený, má svoj tím a má presnú a jasnú víziu, čo chce urobiť," priblížil.

Rozbité ministerstvo

Bývalý štátny tajomník spomenul, že ich dôvodmi na odvolávanie ministerky sú neschopnosť riešenia problémov zdravotníctva, ohrozenie peňazí z plánu obnovy a "pochovanie" nemocnice Rázsochy.

Drucker, ako bývalý minister zdravotníctva, sa Dolinkovej zastal. Poukázal na to, že Stachura bol na ministerstve počas vlády OĽANO (teraz hnutie Slovensko), keď bol ministrom Marek Krajčí, ktorý podľa Druckera "rozbil ministerstvo na kvarky".

Horecký ako bývalý minister tiež negatívne zhodnotil vedenie rezortu zdravotníctva. Dotkol sa vyjadrenia Druckera o zlom vedení predošlou vládou. Naznačil, že porovnávanie práce ministerstva počas svetovej pandémie a teraz nie je namieste.

Neúplná informácia

Stachura hovoril aj o probléme v podpise dodatku pre nemocnicu v Spišskej Novej Vsi. "Vidím problém v tom, že sa tomu venuje OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom, pozn. red.) a venuje sa tomu NAKA," priblížil Stachura.

Dolinková reagovala, že takúto informáciu nemá. "Viem, že v súvislosti s výzvou 212 miliónov (z plánu obnovy, pozn. red.) a s Čadcou za pôsobenia vašej vlády prišla na ministerstvo zdravotníctva NAKA. Bolo to v prvých dňoch, keď som bola ministerka zdravotníctva, a zobrala si materiály. Povedala som, že poskytneme plnú súčinnosť, ale bolo to v súvislosti s vyhodnotením výzvy za 212 miliónov eur," vyjadrila sa. Zároveň dodala, že ju opozícia chce odvolávať pre nekorektné informácie.

Na výzvu moderátora, aby Stachura svoje tvrdenie nejako podložil, člen KDH odpovedal, že "toto je informácia, ktorú sme dostali" a nechcel povedať, odkiaľ ju má.

Celý záznam rozhovoru si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok