Organizátori zbierky pre Ukrajinu reagujú na Ficove slová. Vyzbierané milióny nazval „prdom do Stromovky“

ta3/Martin Belej
29.4.2024 18:44

Predseda vlády Robert Fico v sobotu vyhlásil, že zbierka Munícia pre Ukrajinu je „iba symbolická“ a prirovnal ju k „prdu do Stromovky”, čo je prirovnanie, ktoré používajú Česi. Na slová premiéra reagovala iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá je jednou z viacerých, ktoré zbierku organizujú.

Zbierka pre Ukrajinu - zbierka na muníciu - Robert Fico
TASR/Dano Veselský/Pavel Neubauer

Urážka aktívnych občanov

"Premiér Fico tento obrovský prejav solidarity nazval prdom‘. Nevieme, čo si potrebuje dokazovať, keď takto uráža aktívnych občanov vlastnej krajiny," reagovala iniciatíva.

Organizátori zbierky hovoria, že správanie premiéra znevažuje "všetkých podporovateľov iniciatívy, na prvom mieste 99-ročného účastníka SNP Otta Šimka". Partizán je tvárou tejto zbierky.

"Vnímame to zároveň ako jedovatý odkaz českej strane, čo je o to horšie, že český premiér Petr Fiala aj ministerka obrany Jana Černochová vyjadrili iniciatíve silnú a jasnú podporu," dodali.

Anketa

Prispeli ste do zbierky Munícia pre Ukrajinu?

Celkovo hlasov: 962

Zbierka vojnu nerozhodne

Iniciatíva ďalej približuje, že cieľom zbierky bolo symbolicky pripojiť Slovensko k zbierke českej vlády. "Každý vie, že akákoľvek pomoc zo Slovenska vojnu na Ukrajine nerozhodne. Ale je dôležité dať najavo, že stojíme na správnej strane dejín," hovoria zástupcovia Mieru pre Ukrajinu.

Predseda vlády v rozhovore pre Joj 24 tiež poznamenal, že zbierka na liečbu rakoviny by nebola taká úspešná. Iniciatíva na to reagovala argumentom, že Slováci pre chorých prispejú miliónmi eur ročne. Robia to vďaka systému Dobrý anjel, zbierke Deň narcisov alebo podpore množstva občianskych združení aktívnych v tejto oblasti.

Výzva pre premiéra

Iniciatíva vo svojej reakcii tiež premiéra vyzvala, aby verejne zodpovedal na otázky, či sa má Ukrajina právo brániť a či je súčasná vláda spojencom Kyjeva. Zároveň ho tiež vyzvala, aby pomohol zdvojnásobiť vyzbieranú čiastku a pridal 4 milióny eur ako oficiálnu pomoc Slovenskej republiky pre našich napadnutých susedov.

Na muníciu pre Ukrajinu sa na Slovensku vyzbierali už vyše štyri milióny eur. Za 14 dní sa do nej zapojilo vyše 62-tisíc darcov. Iniciátori chcú v zbierke pokračovať, kým to bude nevyhnutne potrebné.

Ukrajina na fronte trpí nedostatkom munície. Pozrite si archívnu reportáž z 27.4.2024 o útokoch Rusov na ukrajinskú infraštruktúru:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok