Treba zabudnúť na politické ambície. Kličko kritizuje nejednotné vedenie Ukrajiny aj korupciu

ta3/ČTK
29.4.2024 14:56

Politické vedenie Ukrajiny nie je jednotné ani v čase vojny, myslí si kyjevský starosta Vitalij Kličko. Povedal to v rozhovore pre noviny nemeckej skupiny Funke, pričom poukázal aj na svoje komplikované vzťahy s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Vláde svojej krajiny tiež vyčítal, že nerobí dosť v boji proti korupcii.

Z Kyjeva utiekla od začiatku ruskej invázie polovica obyvateľov, uviedol starosta mesta Kličko
TASR/AP

"Žiaľ, nemal som možnosť stretnúť sa so Zelenským osobne. Pravdepodobne má iné veci na práci," poznamenal Kličko v jednom z rozhovorov. Podľa jeho slov sa od začiatku vojny s hlavou štátu nestretol, hoci sa o to viackrát pokúšal.

Treba zabudnúť na politické ambície

Medzi oboma politikmi už dlhší čas panuje zjavné napätie. Zelenskyj v minulosti kritizoval prácu Klička a kyjevských úradov, pričom starosta ukrajinskej metropoly sa podľa nemeckých médií v decembri minulého roka nezvyčajne ostro pustil do prezidenta.

Kličko v rozhovore tvrdí, že v súčasnej situácii je dôležité zabudnúť na politické ambície. "V takejto situácii je hlúpe viesť politickú súťaž," hovorí.

Boj proti korupcii

Zároveň však Kličko kritizuje boj proti korupcii, ktorý je podľa neho nedostatočný. Na otázku, či je jeho krajina v tejto oblasti na správnej ceste, odpovedal: "Túto otázku môžete položiť ktorémukoľvek občanovi a som si istý, že každý občan povie 'nie'." On sám má presne taký istý názor.

Zelenskyj opakovane hovoril o potrebe dôsledného boja proti korupcii a sprenevere finančných prostriedkov v štátnom aparáte. Naposledy skončil v piatok vo vyšetrovacej väzbe minister poľnohospodárstva Mykola Solskyi pre podozrenie z nezákonného nákupu štátnej pôdy.

Pozrite si archívnu reportáž o korupcii v ukrajinskom súdnictve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok