Slnko v sieti podľa Tarabu zneužili na politické útoky. Ku kritike sa pridala aj Rada RTVS

ta3/Soňa Búranová
29.4.2024 15:39 , Aktualizované: 29.4.2024 19:52

Minister envirorezortu Tomáš Taraba nešetril kritikou na adresu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). V piatok 26. apríla odvysielala odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti za rok 2023. Večer sa niesol v duchu viacerých silných prejavov.

Taraba Čaputová
TASR/Jaroslav Novák/Martin Baumann

Pani prezidentka, prepáčte

Slávnostného večera v Slovenskom rozhlase sa zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Katarína Krnáčová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej asociácie, predniesla pred vyhlásením hlavnej kategórie prejav, ktorý dojal nielen hlavu štátu, ale aj prítomných v sále.

Vyjadrila sa k sviatku slovenského filmu, ale niekoľko viet venovala aj dosluhujúcej prezidentke. "Pani prezidentka, prepáčte, že sme sa za vás dostatočne hlasno nepostavili, keď oveľa hlasnejší na vás útočili na námestiach a do mikrofónov. Prepáčte, že ste museli zažívať útoky na vašich najbližších, na vašu rodinu, a my sme vás opäť dostatočne nepodporili," povedala v prejave. V závere dodala, že Zuzana Čaputová je aj ostane "našou prezidentkou".

Prítomní hostia sa postavili a sálou sa desiatky sekúnd niesol obrovský potlesk. Toto gesto hlavu štátu dojalo natoľko, že potichu ďakovala a utierala si slzy.

Silný prejav mal aj slovenský režisér Peter Bebjak. Jeho úprimné, no zároveň kritické slová vyvolali mohutný aplauz. „Pekný večer prajem aj ľuďom, ktorí robia umenie, ktoré niekto nazýva umením proti ústave, alebo umením transsexuálnym, alebo zhýralým, zvrhlým. Ale pre niekoho toto umenie môže byť inšpiratívne, pretože to je totiž sloboda," povedal v úvode.

Sloboda je podľa neho aj to, že mohol stáť na pódiu a, zatiaľ, slobodne povedať svoj názor. Nesúhlasí s tým, ako v súčasnosti funguje vláda a akým spôsobom podľa neho šíri nenávisť, strach, dezinformácie a klamstvo.

Taraba nešetril kritikou

Túto časť večera Taraba okomentoval slovami, že kultúrny program vo verejnoprávnej televízii bol zneužitý na politické útoky.

"Zneužiť na politické útoky kultúrny program na RTVS v čase kedy hovoríme, že už dávno neslúži verejnosti, ale úzkej skupinke okolo Progresívneho Slovenska a ešte pri tom plakať, je na smiech a dôkazom, že pri RTVS už včera bolo neskoro," napísal na sociálnej sieti.

Kritika od Rady RTVS

Verejnoprávne médium za prenos z udeľovania cien kritizuje aj Rada RTVS. Jej predseda Igor Gallo v rozhovore pre agentúru SITA povedal, že Krnáčová bezprecedentne zneužila verejnoprávny priestor. Jej prejav bol podľa neho neprijateľný.

"Nikto nejde spochybňovať právo ocenených vyjadriť svoj občiansky postoj, nech je akýkoľvek. To by mohlo zaváňať cenzúrou," povedal Gallo.

"Absolútne za čiarou vnímam však vystúpenie zástupkyne spoluorganizátora, prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej, ktorá podľa môjho názoru bezprecedentne zneužila priamy prenos z odovzdávania filmových cien na rozlúčku s dosluhujúcou hlavou štátu, na spolitizovanie celého podujatia, prezentáciu svojho osobného pohľadu na svet, pri ktorom každý pochopil politický kontext," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok