Ruský špión Garbár vyzvedal a bral úplatky. Najprv dostal iba podmienku, teraz putuje do väzenia

ta3/Lenka Klobučníková
29.4.2024 12:52 , Aktualizované: 29.4.2024 13:11

Špión Bohuš Garbár vyzvedal pre Rusko a bral úplatky. Súd ho nakoniec posiela na rok a pol do väzenia. V roku 2023 dostal iba podmienečný trest a pokutu vo výške 15-tisíc eur. Píše o tom denník Sme.

Garbár
TASR/Ján Krošlák
Bohuš Garbár (v pozadí)

Špecializovaný trestný súd posiela Garbára do väzenia za vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov, informuje SME.

Súd nevyhovel jeho žiadosti o odpustenie zvyšku finančného trestu. Ešte stále nezaplatil zvyšnú sumu odškodného. Tvrdí, že nemá peniaze.

Kde Garbár pôsobil?

Odsúdený pôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády.

Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergei Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinskou republikou.

Rovnako aj utajovaných skutočností týkajúcich sa NATO a EÚ či utajovaných správ spravodajských služieb predkladaných parlamentu vrátane informácií kontrašpionážnej činnosti SIS smerujúcej voči "rusky hovoriacim osobám". Na tento účel dostal tisíc eur.

Pozrite si archívnu reportáž zo 6. septembra 2023 o špiónovi Garbárovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok