Španieli boli v napätí. Sanchéz zostáva na čele vlády, jeho manželka je podozrivá z korupcie

ta3/TASR
29.4.2024 11:11 , Aktualizované: 29.4.2024 11:50

Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisiu nepodá. Zvažoval ju kvôli kauze, v ktorej je jeho manželka vyšetrovaná kvôli stretu záujmov a podozreniu, že ovplyvnila pridelenie zákaziek či štátnych peňazí niekoľkým firmám.

Sánchez v prejave vyzval na zlepšenie politickej kultúry, ktorá podľa neho nesmie byť založená na neoverených správach a klamstvách. Spomenul tiež úlohu žien, ktorým nesmú nespravodlivé obvinenia brániť v práci a verejnom živote.

"Nie je to otázka ideológie, ide o rešpekt a dôstojnosť, zásady, ktoré sú viac než politické názory... Ide o pravidlá hry. Ak by sme dovolili, aby politiku riadili falošné správy, aby obvinenia museli preukazovať svoju nevinu, aby sa ženy museli vrátiť do domácnosti, napáchali by sme nezvratné škody na demokracii,“ vyhlásil španielsky premiér. Uviedol tiež, že tento prejav nebol žiadny politický kalkul.

Čas na rozmyslenie

Sánchez, ktorý je premiérom od júna 2018, minulý týždeň oznámil, že si berie do pondelka čas na rozmyslenie, či podá demisiu kvôli "bezprecedentným útokom" pravice a krajnej pravice na jeho manželku. "Potrebujem sa zastaviť a premýšľať o tom, či stojí za to pokračovať na čele vlády, či sa tejto pocty vzdať," napísal v stredu Sánchez na sieti X.

Obvinená nie je

Sánchezova manželka Begoña Gómezová nie je doposiaľ z ničoho obvinená. Pred dvoma týždňami sa začalo jej predbežné vyšetrovanie kvôli jej pracovným väzbám na niekoľko firiem, ktoré dostali zákazky či peniaze od štátu.

Podľa španielskej televízie RTVE aj ďalších médií sa podnet na začatie vyšetrovania zakladá iba na informáciách z novín a sama organizácia, ktorá ho podala, uviedla, že je na sudcovi, aby pravosť týchto informácií overil.

Podnet na súd podala odborová organizácia Manos Limpias (Čisté ruky), ktorá má podľa miestnych médií väzby na krajnú pravicu. Jej šéf Miguel Bernad bol v roku 2021 odsúdený na štyri roky väzenia za vydieranie bánk a firiem. Tento rok v marci ho najvyšší súd obvinenia oslobodil, ale uviedol, že Bernad na firmy a banky, ktorých sa kauza týkala, "vyvíjal eticky zavrhnutiahodný nátlak".

Demonštranti chcú, aby zostal

Sánchezovi v uplynulých dňoch vyjadrili podporu tisíce demonštrantov v Madride i novinári v manifeste. Stredopravicová opozícia premiérovi vyčíta, že sa ku kauze manželky postavil nedôstojne a hrá sa na obeť. Podľa jej predstaviteľov mal predstúpiť pred národ a nie sa na niekoľko dní stiahnuť.

Sánchez (52) je premiérom od júna 2018. V januári 2020 bol vo funkcii potvrdený na ďalšie funkčné obdobie. Zostavením vlády bol poverený aj vlani v novembri, keď po júlových voľbách nedokázala vládu vytvoriť konzervatívna Ľudová strana (PP). Sánchezova PSOE skončila vo voľbách na druhom mieste.

Premiér mal podľa AP štyri možnosti: odstúpiť, žiadať hlasovanie o dôvere, vyhlásiť nové voľby či zotrvať vo funkcii.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. apríla 2024 o tom, že Španieli nechceli, aby Sanchéz odstúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok