Čo vám ušlo z V politike: Išlo by o investíciu s výnosom, povedal Tomáš o druhom pilieri. Gröhling vyslovil, že na dôchodky nemáme

Hosťami v relácii V politike boli minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) a poslanec Branislav Gröhling (SaS). Témou bol aj druhý pilier či nominácia Štefana Harabina do súdnej rady.

v politike
ta3

Erik Tomáš v relácii povedal, že si všimol, ako "Gröhling ľudí presviedča, že vláda ide ukradnúť peniaze z druhého piliera". Vyhlásil, že ministerstvo práce ani ministerstvo financií nepripravuje v tejto chvíli žiadne zákony týkajúce sa druhého piliera.

Požičali by sme si a vrátili aj s úrokom, tvrdí Tomáš

V druhom pilieri je 15 miliárd eur a na tie podľa neho nikto nemôže siahnuť. Ako povedal minister práce, druhý pilier je ústavou chránený a nie je možné ho zrušiť. Dajú sa ale znížiť príspevky, ako pripomenul Gröhling. 

Podľa Tomáša premiér Fico naznačil len možnosť, či neinvestovať peniaze, ktoré sú v druhom pilieri, do výstavby diaľnic. "Ako keby si štát požičia tie peniaze, investuje ich a s primeraným výnosom to ľuďom vráti. Nemôže im zobrať tých 15 miliárd," uviedol minister práce. Povedal, že niečo podobné navrhol aj Matovič pri výstavbe nájomných bytov. Nepripravujú ani zníženie príspevkov do druhého piliera, lebo "už znížili z 5,5 na 4 percentá".  

Trinásty dôchodok je na dlh, hovorí Gröhling

"Vy ako vláda chcete peniaze, ktoré si ľudia šetria na dôchodok, dať do diaľnic. Chcete tie peniaze ľuďom zobrať, lebo neviete, aký bude vývoj v budúcnosti a chcete určiť, ako tieto peniaze investovať," povedal Gröhling v diskusii. Tomáš sa ihneď ohradil, že klame. 

Poslanec SaS si myslí, že mohli ako vláda zvýšiť príspevok do druhého piliera, ale neurobili tak. Naopak, znížili ho. Gröhling uviedol, že za jeho pôsobenia vo vláde mali na pláne zvýšiť príspevok do druhého piliera a v dnešnej dobe by začal platiť. Tvrdí, že čo sa týka financovania, tak v rámci dôchodkov "na to nemáme"

"Tento rok to bude cez 800 miliónov, ďalší rok to bude 900 miliónov, v roku 2026 to bude až cez jednu miliardu, ktorú budete investovať v rámci trinástych dôchodkov," vyhlásil Gröhling. Sociálna poisťovňa v správe uviedla, že potrebuje na to 7 miliárd a to štát nemá. "Dvanásty aj trinásty dôchodok ide na dlh," povedal poslanec. Konsolidovať mala podľa neho vláda iným spôsobom, napríklad nemuselo vzniknúť ministerstvo športu či mohli zrušiť ministerstvo MIRI alebo možné zvyšovanie daní, o ktorom sa šepká. Zvyšovanie daní Tomáš poprel a povedal, že je to nezmysel. 

Podporí Hlas Harabina?

Tomáš povedal, že ešte neprezradí rozhodnutie Hlasu-SD, koho podporia do súdnej rady. K nominácii sa vyjadria až keď bude na stole. SNS tento návrh s ostatnými koaličnými partnermi nekonzultovala, dodal minister. Gröhling povedal, že keď o tom počul prvýkrát, myslel si, že ide o vtip. Harabin je pre neho človek, ktorý v minulosti zničil súdnictvo a spravodlivosť.

Pozrite si celú diskusiu vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok