V Louvri sa menia pravidlá: Mona Lisa by mohla byť vystavená samostatne

ta3
29.4.2024 05:45

Vedenie parížskeho múzea Louvre plánuje presunúť obraz talianskeho majstra Leonarda da Vinci, ktorý je momentálne vystavený v jednej zo siení múzea. Zámerom je umiestniť dielo do samostatnej miestnosti, aby návštevníci mohli obdivovať obraz osobitne, bez iných plátien v okolí, píše portál novinky.cz.

Mona Lisa v Louvri
ČTK

Dielo údajne nemá ideálne podmienky

Riaditeľka Louvru, Laurence Des Carsová, vyjadrila zámer v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter. „Pokiaľ ide o mňa, som za a myslím, že rovnaký názor má mnoho ďalších ľudí. Premýšľame o tom,“ uviedla odpovedajúc na otázku týkajúcu sa oddelenia obrazu od iných.

Podľa jej slov už rokujú s ministerstvom kultúry. „Je vždy frustrujúce, keď podmienky na prezentáciu umeleckého diela nie sú ideálne. A to je prípad Mony Lisy, takže v spolupráci ministerstvom kultúry premýšľame o tom, ako situáciu zlepšiť. Podľa mňa je to nevyhnutné,“ uviedla Des Carsová.

Pozrite si archívnu reportáž ako aktivisti poliali obraz Mony Lisy

Obraz je umiestnený vo vitríne z nepriestrelného skla

Mona Lisa je momentálne vystavená v najväčšej sále Louvru, nazvanej Salle des États, spolu s dielami benátskych majstrov zo 16. storočia, vrátane diela Paola Veronesea s názvom Svadba v Káne. Denne si príde obzrieť Monu Lisu približne 20-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok