Mýty o investovaní – aké provízie berú sprostredkovatelia a komu hrozí najnižšia penzia?

29.4.2024 10:48

Z každej strany počúvate, že by ste nemali peniaze držať na bežnom účte, ale výhodnejšie je ich dobre investovať? Na koho sa teda obrátiť? A do čoho investovať? Nakúpiť zlaté tehličky alebo kryptomeny? Pozrite sa na názory odborníkov, ktorí debatovali na konferencii televízie ta3 Investujeme.

2a.jpg
Robert Hüttner

Súčasná vláda naznačuje zmeny v dôchodkovom systéme. Príspevok na súkromné účty sporiteľov sa od decembra znížil z 5,5 percenta na štyri percentá hrubej mzdy, čo bude mať vplyv na dôchodky z druhého piliera. „To nie je problém druhého piliera ako takého, ale toho, že tam bude menej peňazí, ako to bolo pred pol rokom, pred rokom. Konečná suma závisí od toho, koľko tam ten človek nakoniec navkladá, čiže samozrejme treba vkladať adekvátne, koľko si človek môže dovoliť a treba čo najskôr,“ tvrdí člen predstavenstva finančného domu UNIQA, predseda predstavenstva UNIQA DSS a UNIQA DDS Peter Socha.

Investovanie len pre bohatých?

Jeden z mýtov o investovaní je, že je to aktivita len pre bohatých. Vyvracia to generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik. Priblížil najnovší prieskum agentúry Focus, ktorý hovorí, že 25 percent ľudí sa reálne stretlo s podvodom a, čo je dôležité 12 percent z týchto ľudí aj reálne prišlo o peniaze. Dve tretiny do tisícky a zvyšok nad tisíc eur. Podľa neho to len ukazuje dve charakteristiky ľudí a to je chamtivosť a strach. „V časoch, kedy trhy padajú prevláda strach a zase opačne, keď trhy rastú prevláda chamtivosť. Firmy, ktoré sú často bez licencie využívajú a zneužívajú tú chamtivosť. Vtedy sa relatívne ľahko láka ľudí pri súčasnom stave finančnej gramotnosti na 100, 200 a 300 percentné výnosy,“ konštatoval.

Zdôraznil, že investovanie nesie so sebou riziko. Najlepší priateľ investovania je podľa neho čas a začať sa dá už pri sume 20 eur mesačne. Spozornieť treba, ak niekto sľubuje prehnane vysoké výnosy. „Investície pre neprofesionálnych investorov sú investície, ktoré dokážu relatívne s rozumnou mierou istoty prinášať výnos 5, 7, 8, prípadne nad 10 percent. Tieto výnosy sú reálne dosiahnuteľné pri dodržiavaní investičných horizontov. Ak sa sľubované výnosy začnú hýbať vo vysokých desiatkach percent alebo v stovkách percent ročne, tak je to podľa môjho názoru prvý signál toho, že je to extrémne rizikové a tým pádom nevhodné pre človeka, ktorý chce dlhodobo investovať. Investovanie nie je o spôsobe zárobku pre ľudí, investovanie je o ochrane úspor voči inflácii,“ povedal.

Pasívne investovanie

Podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko a. s. Mariána Búlika je pasívne investovanie trend, ktorý je na veľkom vzostupe. „Je to dlhodobé držanie široko diverzifikovaného portfólia cenných papierov s nízkymi poplatkami a za účelom dosiahnuť nejaký priemerný trhový výnos s minimálnym úsilím alebo s nejakými minimálnymi zásahmi. Dnes riešime v praxi dennodenne s klientmi, keď s nimi nastavujeme investičné stratégie, nie len kam investovať nejaké vlastné peniaze, ale riešime, aby to bolo v súlade aj s ich nastavením druhého a tretieho piliera a celkovým finančným rozložením majetku na krátke, stredné a dlhé peniaze. No a pri tých dlhých peniazoch používame pasívne investovanie najčastejšie, pretože aj z hľadiska nižších poplatkov, vyšších výnosov ako väčšina klasických aktívne riadených podielových fondov a aj z hľadiska daňového, je to podľa nášho názoru tá najlepšia investičná možnosť pre bežného človeka, kde si môže tých 20-30 eur mesačne sporiť,“ povedal.

Nie kam, ale cez koho

Prvý krok, ktorý by mal každý človek riešiť nie je, do čoho investovať, ale cez koho investovať, tvrdí člen predstavenstva Tatra Asset Management Michal Majek, „Momentálne žijeme v ére, keď opäť napríklad dlhopisové výnosy sú super atraktívne. Viete kúpiť dlhopisy s výnosmi 3-4 percentá naozaj relatívne bezprácne a tým pádom si to vyskúšať. Kúpte si nejaké dlhopisy, kúpte si dlhopisový fond. Vyskúšajte si, čo znamená trhová volatilita. To, že ten kurz fondu sa môže hýbať smerom hore, môže sa hýbať smerom dole. Ak to viete zniesť v ďalšom kroku, môžete postupovať do rizikovejších aktív,“ tvrdí.

Viac zaujímavostí sa dozviete vo VIDEU.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok