Vandalizmus a protivojnové akcie. Ruská študentka si vo väzení odpyká niekoľkoročný trest za nápis "Smrť režimu"

ta3/ČTK
26.4.2024 06:41

Ruský vojenský súd odsúdil 17-ročnú žiačku desiatej triedy Ljubov Lizunovovú na 3,5 roka väzenia. Devätnásťročný Alexander Snežkov bol odsúdený na šesť rokov.

profimedia-0282755607.jpg
Profimedia

Obaja boli odsúdení za nápis "Smrť režimu", ktorý namaľovali na okraji sibírskeho mesta Čita, informovala spravodajská stanica BBC na svojej ruskojazyčnej webovej stránke s odvolaním sa na ochrancov ľudských práv, ktorí sledovali súdny proces.

Protivojnové akcie

Prokurátor žiadal pre Snežkova sedem rokov a pre Lizunovovú päť rokov v trestaneckej kolónii za to, že okrem spomínaného nápisu informovali na sociálnych sieťach o "priamych protivojnových akciách", najmä o podpaľovaní vojenských správ.

Lizunovovú pred dvoma týždňami preložili z domáceho väzenia do vyšetrovacej väzby, pretože sa raz vrátila domov s dvojhodinovým meškaním. Stala sa tak prvou neplnoletou školáčkou, ktorá bola umiestnená do väzby za protivojnové protesty.

Extrémizmus i vandalizmus

Lizunovovú a Snežkova zatkli agenti tajnej služby FSB, predminulý október, keď pred garážou na predmestí Čity maľovali nápis "Smrť režimu". Keď sa agenti spýtali, kto nápis namaľoval, Snežkov odpovedal, že nevie - a keďže si myslel, že agenti sú obyčajní okoloidúci, vymenil si s nimi dokonca niekoľko nadávok, kým vytiahli preukazy.

Dvojica bola obvinená zo spáchania troch trestných činov: podnecovania k terorizmu a extrémizmu, ako aj z vandalizmu motivovaného politickou nevraživosťou. Snežkova zadržali vlani v januári pod zámienkou možného úteku z Ruska.

Podľa internetovej stránky OVD-Info, ktorá sa špecializuje na sledovanie policajných zásahov, je v Rusku za protivojnové protesty stíhaných viac ako 900 ľudí. V minulom roku ruské súdy vyniesli sedemkrát viac rozsudkov na základe "protivojnových" paragrafov ako rok predtým: 115 oproti 17.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok