Tunelom Višnové by sme sa mohli prejsť na jar budúceho roka, tvrdí Ráž. Ešte skôr by malo byť hotové prepojenie diaľníc D1 a D4

ta3/Matej Kurila
25.4.2024 13:40 , Aktualizované: 25.4.2024 17:05

V relácii Téma sme sa venovali strategickým investíciám, diaľniciam a infraštruktúre. Viac povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Zákon o strategických investíciách

Parlament schválil zákon o strategických investíciách, ktorý skráti prípravné konania o polovicu. „Tento zákon ide prierezovo cez niekoľko prípravných procesov,“ doplnil s tým, že najdlhšie v prípravných procesoch trvá hodnotenie vplyvom na životné prostredie či príprava územného a stavebného konania, ale aj získavanie pozemkov pod stavbou.

„Všetky tieto oblasti sme zarámcovali, povedali sme si, koľko nám každý z procesov trvá. Narátali sme, že zhruba osem rokov nám to dnes trvá v štandardných lehotách,“ povedal minister dopravy.

Zákon o strategických investíciách je podľa ministra zároveň aj transpozíciou európskej smernice. „Sama Európska únia iniciovala svojou smernicou, aby si každý štát upravil a vytvoril takýto zákon. To je presne to, čo sme urobili.“ Ráž dodal, že zákon zasahuje do každých spomínaných procesov a skracuje lehoty. 

Strategickou investíciou budú aj diaľnice či železnice, no môžu to byť aj nemocnice či významné energetické projekty. O tom, čo bude strategickou investíciou, rozhodne vláda. 

Prepojenie D4 a D1

Diaľnica D4 na D1 bude do aktuálneho roka prepojená. „Termín je predpokladaný na 20. decembra 2024,“ povedal Ráž. „Aj tento obchvat bude pre osobnú dopravu oslobodený od platenia známky,“ dodal minister s tým, že kamionistov budú motivovať drahším mýtom na Prístavný most, a to preto, aby využívali obchvat D4.

Strečno a Višňové

Ďalším problémovým úsekom je cesta pod Strečnom. Slovenská správa ciest musí podľa Ráža v čo najkratšom čase začať fixovať bralo, a to s minimálnym dopadom na dopravné obmedzenia.

„Ďalšia vec je, že sme začali intenzívne rokovať s dodávateľmi, ktorí dokončujú tunel Višňové, o tom, aby bol dokončený pred termínom,“ dodal s tým, aby bol tunel odovzdaný do užívania čo najskôr. V južnej rúre je však tektonický zlom, no napriek tomu by bolo možné otvoriť aspoň jednu rúru.

Ak by teda fungoval tunel v aspoň jednom smere, tak by to pomohlo zjednosmerniť cestu pod Strečnom. To by pomohlo prácam na brale. Minister pripomenul, že by jedna rúra tunela mohla byť hotová v prvej tretine budúceho roka. 

„Musíme urobiť všetko preto, aby sme Strečno zastabilizovali a dokončili Višňové čím skôr. Toto je naša absolútna priorita,“ uviedol Ráž. 

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok