Stále sú jeho tŕňom v päte. Premiér po kontrolnom dni na ministerstve investícii kritizoval bývalé vlády z nedostatočného čerpania eurofondov

ta3/Veronika Cepková
25.4.2024 12:23 , Aktualizované: 25.4.2024 16:10

Upozornil na to, že sa blíži ich revízia. Premiér bude podporovať plán ministerstva investícii na presun peňazí z eurofondov do regiónov.

V rokoch 2024 a 2025 sa uskutoční revízia európskych fondov, vďaka ktorej bude môcť prísť k presunom peňazí. „Podporujem a budem podporovať myšlienku, ktorú toto ministerstvo presadzuje, aby čo najviac peňazí išlo do regiónov a aby aj samotné samosprávy, či už miestne alebo regionálne, mali viac peňazí, ktoré môžu použiť vo svojom priestore,“ vyhlásil predseda vlády.


Európske fondy

MIRRI SR patrí podľa premiéra Fica z pohľadu mobilizácie zdrojov, ku ktorej v roku 2024 musí prísť, za rozhodujúce. Pripomenul, že Slovenská republika ako členský štát Európskej únie môže čerpať pomerne významné finančné objemy z európskych fondov. „Požiadal som pána ministra, ak idú robiť revíziu alebo dávať návrhy na presun peňazí v rámci európskych fondov, aby myslel na mobilizáciu zdrojov, ktorá musí nastať, v opačnom prípade budeme mať obrovský problém vrátiť sa na cestu k približovania sa k priemernej životnej úrovni Európskej únie,“ uviedol Fico.

Dobre vykonaná práca

„Pokiaľ ide o nové finančné obdobie, teda roky 2021 až 2027, predchádzajúce tri vlády urobili iba 27 výziev, nové vedenie ministerstva, ktoré je tu teraz, za päť mesiacov pripravilo 90 výziev,“ kritizuje Fico s tým, že niekoľko miliárd je doslova pripravených na investovanie.

„Chcem oceniť tento pokrok, pretože toto ministerstvo bolo motorom aj pri novom zákone o verejnom obstarávaní. Považujem ho za jeden z najpodstatnejších legislatívnych prvkov nielen tejto našej vlády, ale v porovnaní s minulosťou, aj ostatných vlád,“ podotkol premiér Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok