Poľsko sa chce vrátiť k Európskej únii. Chce urovnať konflikty, ktoré má na svedomí bývalá vláda

ta3/čtk
25.4.2024 11:42

Poľsko sa chce vrátiť do skupiny krajín, ktoré určujú agendu Európskej únie, povedal šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski v parlamente vo Varšave. Minister nového poľského kabinetu, ktorý vlani vystriedal dlhoročnú vládu národnokonzervatívnej strany Právo a Spravodlivosť tiež uviedol, že chce urovnať konflikty s únijnými inštitúciami, napísal server onet.pl.

sikorski
X/RadioWnet

Lož

"Do Európskej únie sme vstúpili po rokoch úsilia z rozhodnutia národa," uviedol Sikorski, ktorý bývalú vládu PiS obvinil, že podrývala obraz EÚ v Poľsku. "Už roky počúvame, že rozhodnutia v EÚ nám vnucujú takzvaní eurokrati. Táto lož viedla v Británii k brexitu," povedal minister a Poliakom odkázal, že o nariadeniach rozhodujú členské štáty, nie "anonymný Brusel".

Cieľom prejavu bolo podľa agentúry AP vysvetliť, ako sa zmenili priority Poľska ohľadom právneho štátu a medzinárodných vzťahov po tom, čo vláda premiéra Donalda Tuska nahradila kabinet PiS. Tá v Poľsku vládla medzi rokmi 2015 až 2023, a hoci kládla dôraz na väzby so Spojenými štátmi, mala rozporuplný postoj k Európskej únii či Nemecku.

Sikorski uviedol, že rozvoj a bezpečnosť Poľska by mali byť založené tak na transatlantickej spolupráci, ako aj na európskej integrácii, a že Poľsko je tiež pripravené prevziať zodpovednosť za globálne výzvy.

PiS šéf poľskej diplomacie obvinil, že si vybralo cestu konfrontácie a "poškodilo vzťahy s poľskými susedmi ako je Nemecko, Francúzsko, Česká republika alebo Ukrajina".

Poľsko sa v čase vlády PiS niekoľkokrát ocitlo v spore s Európskou úniou. Bolo napríklad terčom kritiky ohľadom stavu justície, pre ktorú Európska komisia zablokovala Varšave vyplácanie peňazí z mimoriadneho fondu obnovy

Ďalšie spory nielen s EÚ, ale aj s Českom sa týkajú ťažby v bani Turów neďaleko územia Libereckého kraja.

Konfrontácia oboch krajín o dopady ťažby svojho času viedla Prahu až k podaniu žaloby na Varšavu na Súdnom dvore Európskej únie, ktorý Poľsku uložil pokutu vo výške pol milióna eur denne za neuposlúchnutie príkazu zastaviť ťažbu. Spor nakoniec urovnala dohoda vlád oboch krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok