Čo by sa stalo, ak by putoval Trump do väzenia? Jeho ochranka by musela ísť s ním

ta3/čtk
25.4.2024 09:39

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, či už je práve v Oválnej pracovni, alebo na bojisku v cudzej krajine. Ale chrániť exprezidenta vo väzení? Ide o bezprecedentnú eventualitu, napísal americký denník The New York Times. Môže sa však premeniť na skutočnú výzvu, ak Donald Trump, ktorého ochranou je inštitúcia 24 hodín denne poverená, bude odsúdený na odňatie slobody v rámci trestného konania na newyorskom Manhattane.

Trump súdny proces
TASR/AP

Neprebádané vody

Už minulý týždeň sa na žiadosť prokuratúry zišli zástupcovia tajnej služby a ďalších relevantných bezpečnostných úradov na federálnej, štátnej i mestskej úrovni k narýchlo usporiadanému pojednávaniu s jediným cieľom - prerokovať, ako zabezpečiť Trumpovu bezpečnosť v nepravdepodobnom prípade, keď ho sudca nechá krátko uväzniť v súdnej cele za pohŕdanie súdom.

Väčšou otázkou, na ktorú však zatiaľ nie je jasná odpoveď, je, ako „bezpečne“ uväzniť bývalého prezidenta, ak porota rozhodne o jeho vine a sudca mu udelí trest odňatia slobody, namiesto domáceho väzenia alebo podmienečného trestu.

Niekoľko zdrojov, s ktorými NYT hovoril, však usudzuje, že trest väzenia je pre Trumpa nepravdepodobný, a aj ak sa pre neho sudca eventuálne rozhodne, prípad sa takmer isto mesiace potiahne cez odvolacie súdy až k tomu najvyššiemu.

„Pochopiteľne, išli by sme do neprebádaných vôd. Žiadny štátny ani federálny väzenský systém sa s niečím takým zatiaľ nestretol“ uviedol Martin Horn, ktorý pracoval vo vysokých funkciách vo väzenskom systéme štátov New York a Pensylvánia.

Chrániť Trumpa vo väzenskom prostredí by znamenalo ubytovať ho oddelene od jeho spoluväzňov aj kontrolovať jeho jedlo a osobné predmety. V zariadení by 24 hodín vkuse musela hliadkovať skupina agentov, ktorí by boli ozbrojení strelnými zbraňami, hoci sú vo väzniciach zakázané.

Vedeli by mu nájsť vhodné miesto

Iný zdroj NYT opísal, že v New Yorku je niekoľko štátnych väzníc, ktoré boli uzavreté alebo čiastočne uzavreté, a mohli by tak na držanie exprezidenta aj ubytovanie jeho ochranky poslúžiť.

Hovorca tajnej služby Anthony Guglielmi sa odmietol s novinármi baviť o konkrétnych „ochranných operáciách“, uviedol však, že federálne zákony ukladajú tajnej službe chrániť bývalých prezidentov za použitia najnovších technológií, spravodajských informácií i taktiky.

Hovorca pre newyorské štátne väznice Thomas Mailey uviedol, že jeho úrad nemôže špekulovať, ako bude nakladať s človekom, ktorý ešte nebol odsúdený. Systém je však podľa neho pripravený pristupovať k ľuďom s osobitnými bezpečnostnými i zdravotnými potrebami, duševnými i fyzickými. „Oddelenie by pre bývalého prezidenta našlo vhodné miesto,“ povedal Maileyho kolega z príbuzného úradu Frank Dwyer.

Proces pokračujúci na Manhattane je jedným zo štyroch trestných konaní týkajúcich sa bývalého prezidenta a zrejme jediný, v ktorom padne rozhodnutie poroty pred prezidentskými voľbami v novembri. Prokuratúra Trumpa viní z falšovania finančných záznamov v 34 bodoch.

Ak porota rozhodne o jeho vine, sudca Juan Merchan by mohol vybrať zo škály trestov od podmienky po štvorročné väzenie, hoci viacročné odňatie slobody pre prvopáchateľov v Trumpovom veku by bolo extrémne, napísal NYT.

Pozrite si reportáž z 23. apríla o tom, že sa Trump dopustil sprisahania:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok