Poslanci opäť rokovali. Témou bol aj návrh na skrátené konanie k novele o výskyte medveďov

ta3/TASR
25.4.2024 09:30 , Aktualizované: 25.4.2024 17:53

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov.

Parlament, NR SR
ta3/Denis Dufala

Hodina otázok

V parlamente sa uskutočnila aj Hodina otázok, prišli Robert Fico aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Po nej preberali niekoľko výročných správ, medzi nimi aj správu o činnosti verejného ochrancu práv či výročnú správu Národného preventívneho mechanizmu.

Premnožené medvede

V úvode predkladateľ minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) predstavil dôvody na skrátené legislatívne konanie. Legislatívu treba podľa neho prijať v zrýchlenom režime, pretože premnožené medvede ešte v období ruje budú podľa neho atakovať ľudí.

Odmieta viktimizáciu občanov, ako napríklad, že turista nemal ísť pol metra od turistického chodníka. "Občan SR má právo žiť vo svojom prostredí v bezpečí, má právo, aby mu štát chránil jeho majetky," uviedol s tým, že premnoženie medveďov je výsledkom dlhoročného nekonania. Hovorí o pretrvávajúcom naratíve, podľa ktorého sa "s tým nemôže nič robiť" a medveďa treba iba odplašiť. Ocenil komunikáciu s opozičným KDH, ktoré sa podľa neho na príprave zákona podieľalo.

Pripomenul aj ústavný návrh zákona, ktorý rieši situáciu tak, že netreba vyhlasovať mimoriadnu situáciu. Chce si ho nechať ako náhradné riešenie a presunúť ho na ďalšiu schôdzu.

Novela hovorí o tom, že pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy.

Voľba sudcu Ústavného súdu

Poslanci zaradili na aktuálnu 12. schôdzu voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR, ako aj návrh na odvolanie členov Súdnej rady SR volených parlamentom. Oba body budú preberať v utorok (30. apríla) od 9.00 h. Hlasovať o nich by mali ešte v utorok, prípadne vo štvrtok (2. mája).

Parlament má zvoliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu. Z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

Odvolanie členov súdnej rady

Poslanci majú pristúpiť aj k odvolaniu členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom. Ide o Jána Mazáka a Andreja Majerníka. Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Poslanecké grémium sa zároveň dohodlo, že v piatok (26. apríla) sa bude rokovať bez obednej prestávky do 16.00 h a poslanci nebudú hlasovať.

Garancia bezplatného objednávania k lekárovi

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti. Poukazujú na to, že podľa platnej legislatívy sú poplatky za poskytnutie konkrétneho termínu u lekára zakázané, no v praxi sa to často obchádza. Návrh novely zákona k tejto problematike predložili do parlamentu. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) vyzvali, aby si ho osvojila, prípadne podporila.

"V našom zákone je napísané, že manažment pacienta je poskytovaním zdravotnej starostlivosti a je to bezplatná služba. (...) My sme skvelý národ, ktorý si vie vymyslieť rôzne okľuky. Tak sa to vymyslelo tak, že ak to poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, teda konkrétny lekár alebo ambulancia, deleguje na neposkytovateľa zdravotnej starostlivosti, tak tam už zákon neplatí," poznamenal poslanec Peter Stachura (KDH).

Pacienti sa tak podľa neho často musia k lekárovi na konkrétny termín objednávať za poplatok cez súkromné internetové portály. "Nemáme krajinu v Európe, kde by sa muselo zaplatiť za to, že sa objednávate k lekárovi, keď má zmluvu so zdravotnými poisťovňami," dodal. Novelou chcú presadiť, aby sa takéto náklady nemohli preniesť na pacienta.

Problémom je podľa poslanca aj to, že u niektorých lekárov sa nemožno na konkrétny termín objednať. KDH chce preto zaviesť pre lekárov povinnosť vyhradiť si časť ordinačných hodín na objednávanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok