Má prezývku zombie droga. Fentanyl je mnohonásobne silnejší než heroín, dostal sa už aj k našim susedom

ta3/KŽ
25.4.2024 05:00

Fentanyl dorazil už aj do Poľska. Droga je stokrát silnejšia než morfium a päťdesiatnásobne silnejšia ako heroín. V USA zabil fentanyl už viac ako 700-tisíc ľudí. V Poľsku na predávkovanie touto drogou zomrelo od začiatku tohto roka päť ľudí. Informuje o tom portál novinky.cz.

fentanyl
Profimedia

Závislosť na fentanyle je podľa poľských odborníkov taká silná, že tým, ktorí po látke siahnu, už obvykle nie je možné pomôcť. Píše o tom spravodajský portál novinky.cz.

Najsilnejšia droga na svete

Fentanyl je najsilnejšia omamná droga na svete. Pôvodne sa používal ako liek na zmiernenie bolesti, určený hlavne pre nevyliečiteľných onkologických pacientov.

“V kombinácii s inými drogami a alkoholom fentanyl najskôr zabíjal v USA, ale teraz ide o veľký problém aj v Poľsku, kde vo veľkom zabíja hlavne mladých ľudí,“ uviedol v TVP poľský toxikológ Eryk Matuskiewicz.

Extrémne silný fentanyl zmiešaný s inými nebezpečnými látkami je mimoriadne návykový. Užívateľ sa obvykle rýchlo predávkuje, upadne do hlbokého spánku, prestane dýchať a následne zomrie.

Pozrite si prieskum o užívaní drog Slovákmi:

Obete

Jedna z obyvateliek malej obce Žurómie neďaleko Varšavy upozornila na to, že “všetci o tom probléme, ktorý sa deje v každom malom meste, vedia, vrátane polície. Nikto ale nereaguje, nikto nič nerobí“. Od začiatku tohto roka tam zomrelo na predávkovanie päť mladých ľudí.

Podľa Andrzeja Fala, šéfa Poľského združenia verejného zdravotníctva, sa tento problém vymyká spod kontroly a vyžaduje si rýchle konanie a sprísnenie opatrení, ktoré by obmedzili ilegálnu distribúciu drogy.

Drogu sledujú v susednej Českej republike. Vlani zomreli na predávkovanie 43-ročná žena v Bruntále a 36-ročná žena zo Zlínska, ktorým sa stala osudná náplasť s fentanylom. V oboch prípadoch išlo o zneužitie tejto látky ako drogy.

Fentanylu podľahli aj známi umelci a celebrity. Napríklad v roku 2022 bol príčinou úmrtia rappera Coolia a predtým už v roku 2016 zomrel na predávkovanie týmto opiátom slávny americký spevák Prince.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok