Austrálska polícia oznámila, že pri protiteroristickej razii zadržala sedem ľudí. Išlo o nábožensky motivovanú skupinu

ta3/ČTK
24.4.2024 16:19

Dotyční boli stúpencami nábožensky motivovanej extrémistickej ideológie, uviedli policajti. Do dnešnej rozsiahlej operácie na juhozápade Sydney sa zapojilo 400 policajtov, ktorí vykonali domové prehliadky u podozrivých predstavujúcich bezprostrednú hrozbu, oznámila podľa agentúry AP polícia.

útok Sydney kňaz
Profimedia

Akcia súvisela s útokom z minulého týždňa, pri ktorom mladík počas bohoslužby napadol biskupa asýrskej cirkvi a spôsobil mu niekoľko bodných zranení. Útočník bol obvinený z terorizmu.

Agentúra AP uviedla, že zadržaným je medzi 15 a 17 rokmi. "Museli sme vykonať zákonné zásahy, aby sme zabránili akémukoľvek ďalšiemu plánovaniu alebo útoku na naše komunity," povedal podľa AP policajný komisár Reece Kershaw. Austrálska spravodajská služba dnes vo vyhlásení uistila, že bezpečnosť obyvateľov nie je ohrozená.

Zakázané video

Austrálsky federálny súd dnes predĺžil do 10. mája nariadenie, ktoré zakazuje sociálnej sieti X zverejňovať videonahrávku, na ktorej je útok na biskupa Mar Mariho Emmanuela zachytený. Bohoslužby tohto duchovného s desiatkami tisíc sledujúcich sú prenášané naživo na internete, preto sa zábery útoku rýchlo na sociálnych sieťach rozšírili. Sieť X minulý týždeň podľa agentúry AP uviedla, že bude proti austrálskym nariadeniam týkajúcim sa odstránenia príspevkov bojovať na súde. V pondelok miliardár Elon Musk, ktorý X vlastní, obvinil Austráliu z cenzurovania obsahu na internete.

Terčom útočníka bol biskup Mar Mari Emmanuel, ktorý sa narodil v Iraku v kresťanskej rodine. Býva označovaný za kontroverznú osobnosť vzhľadom na jeho ostrú kritiku homosexuality, očkovanie proti covidu či časti moslimskej teológie. Útočník podľa videa, urobeného na mieste činu, kričal na biskupa arabsky, že uráža islam, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok