Šimkovičová: Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu

ta3/TASR
24.4.2024 12:57 , Aktualizované: 24.4.2024 15:00

Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry SR to uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

20242404_vlada_dolna_krupa_19037351.jpg
TASR/Jaroslav Novák

"Nový názov deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa," upozornila ministerka. Uistila, že zákon rešpektuje ustanovenia prijatého Európskeho aktu o slobode médií. "Jednotlivé záležitosti sme zakomponovali do legislatívy," dodala.

Návrat k predchádzajúcej praxi

V rámci zásadných zmien, ktoré zákon prináša pri kreovaní orgánov telerozhlasu, vysvetlila, že proces voľby nového riaditeľa sa vracia k predchádzajúcej praxi, keď sa v prostredí rady volili šéfovia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu pred spojením oboch inštitúcií.

Pri kreovaní novej deväťčlennej rady zvýraznila fakt, že rezort kultúry je ústredným orgánom štátnej správy v oblasti médií a audiovízie. "Je preto logické, že bude vstupovať do tohto procesu," uviedla. Počet členov rady bol podľa jej slov diskutovanou témou v koalícii, výsledok označila za kompromis.

Upozornila, že členmi rady budú len odborníci v oblastiach televízneho a rozhlasového vysielania, práva, ekonomiky a informačných technológií. Od zmien očakáva okrem iného zvýšenú objektivitu spravodajstva, "ktoré sa nebude prikláňať na jednu stranu".

Návrh zákona o STVR

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ.

Neférová výhoda

K návrhu zákona sa už kriticky vyjadrila okrem politickej opozície aj Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Poukazuje na to, že zákon zvyšuje podiel televíznej reklamy z 0,5 na päť percent vysielacieho času. "Tento schválený návrh narúša rovnováhu medzi súkromným a verejnoprávnym vysielateľom, verejnoprávnemu médiu to poskytne neférovú výhodu," upozornila ATVS.

Založenie Audiovizuálneho fondu

Poukazuje i na to, že tento krok neguje kompromis, ku ktorému došlo pri založení Audiovizuálneho fondu (AVF). Podľa tohto kompromisu súkromní vysielatelia prispievajú do AVF sumu vo výške dvoch percent ich celkových príjmov z reklamy a telenákupu. Vo väzbe na túto garanciu štát garantoval limitovaný rozsah reklamy, ktorý bude môcť vysielať verejnoprávne médium majoritne financované zo štátnych zdrojov.

Navýšenie reklamy kritizoval aj Jozef Hajko z KDH. Podľa neho to môže ohroziť verejnoprávny charakter RTVS a bude nútiť telerozhlas prispôsobovať vysielanie čo najviac reklamnému trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok