Silné slová Číny. Pomocou od USA sa Taiwan dostal do nebezpečnej situácie

ta3/TASR
24.4.2024 11:46

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan "zvýšila nebezpečenstvo konfliktu" v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur. Informujú agentúry AFP a AP.

Čína vykonala manévre pri Taiwane. Pri ostrove zosilnila vojenské aktivity
Twitter/TaiwanNewsEN
Ilustračná snímka.

Čína odsúdila balík vojenskej pomoci, ktorý Spojené štáty schválili na posilnenie taiwanskej armády a uviedla, že sa tak ostrovný štát Taiwan dostal do "nebezpečnej situácie".

"Chcem zdôrazniť, že posilnenie vojenských väzieb medzi Spojenými štátmi a Taiwanom neprinesie Taiwanu bezpečnosť," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin a dodal, že to len zhorší napätie a riziko konfliktu v prielive.

Pomoc trom krajinám

Americký Senát v utorok schválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan vo výške takmer 90 miliárd eur. Schváleniu predchádzali dlhé mesiace debát o tom, do akej miery by sa mali USA zapájať do zahraničných vojenských konfliktov. Taiwan dostane vojenskú pomoc od USA, lebo mu hrozí invázia zo strany Číny. Tá si nárokuje celý ostrov ako svoje územie a hrozí, že v prípade potreby použije silu.

Čínsky úrad pre záležitosti Taiwanu uviedol, že táto pomoc "vážne porušuje americké záväzky voči Číne" a robí z taiwanskej Demokratickej pokrokovej strany "bábku zahraničných síl na ovládnutie Číny".

Čínsky nákup 

Taiwanský prezident Laj Čching-te v utorok počas návštevy delegácie amerického Kongresu uviedol, že balík pomoci posilní vzdor jeho krajiny voči autoritárskemu režimu. Tchaj-pej podpísal aj niekoľko miliardovú zmluvu na kúpu najnovších amerických stíhačiek F-16V, bojových tankov M1 Abrams a raketových systémov HIMARS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok