Lykožrút spôsobuje problémy vo viacerých okresoch. Mimoriadna situácia preň je už aj v Revúcej a Detve

ta3/TASR
23.4.2024 10:56

Mimoriadna situácia v súvislosti s lykožrútovou kalamitou platí od pondelka 22. apríla aj v okresoch Revúca a Detva. Dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného úradu Banská Bystrica, ktoré zverejnili viaceré samosprávy.

Mestské parky vo Zvolene napadol lykožrút. Radnica sa preto rozhodla vypíliť desiatky stromov
TASR/Oliver Ondráš (ilustračná fotografia)

V okrese Brezno mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní vyhlásili ešte v polovici marca.

K vyhláseniu mimoriadnej situácie aj na území okresov Revúca a Detva podľa OÚ dochádza na základe monitorovania situácie a informácií krízového štábu, štátneho podniku Lesy SR a Správy Národného parku Muránska Planina, z ktorých "je zrejmý presah živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu medzi okresmi Brezno, Detva, Revúca".

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15-tisíc hektárov.

Kalamita má byť spracovaná intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov, dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.

Pozrite si reportáž zo 14. marca o tom, či sa majú vyrúbať stromy v okolí Brezna pre situáciu s lykožrútom:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok