FOTO: Je ako z rozprávky. Zrekonštruovaný kaštieľ v Čachticiach čoskoro sprístupnia verejnosti

ta3/TASR
23.4.2024 11:06

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach prešiel rozsiahlou obnovou. Slúžiť bude nielen ako múzeum s viacerými novými expozíciami, ale i ako kultúrno-kreatívne centrum. Národnú kultúrnu pamiatku po rekonštrukcii slávnostne otvorili v pondelok, pre verejnosť ju sprístupnia od 1. mája.

Zrekonštruavaný Draškovičov kaštieľ v Čachticiach
TASR/Radovan Stoklasa

"Kaštieľ bude teraz slúžiť ako nástroj na poznanie života v minulosti. Snažili sme sa to porozdeľovať, v suteréne sa venujeme výrobe vína, legende o Alžbete Báthoryovej, na poschodí životu Rómov, habánom, komunitám, ktoré tu ešte žijú alebo žili a na ďalšom poschodí potom bývaniu šľachty," uviedol riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

Holografické kino či hudobný salónik

Oproti minulosti tak podľa neho bude sprístupnený verejnosti celý kaštieľ. "Celá expozícia je riešená tak, aby ňou nebolo potrebné sprevádzať," podotkol Martinsko. Expozícia zahŕňa i viaceré prvky moderných technológií, riaditeľ múzea konkretizoval, že ide holografické kino, interaktívnu stenu o výrobe vína, postavu kováča či hudobný salónik, kde sa návštevníci budú môcť stať na chvíľu dirigentom.

Súčasťou priestorov bude i turisticko-informačná kancelária a kaviareň, jej prevádzkovateľa múzeum hľadá.

Peniaze získali aj z Nórska

Rekonštrukciu Národnej kultúrnej pamiatky financoval Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) z prostriedkov z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov. Rozsiahla obnova pamiatky trvala dva roky, spomenul predseda TSK Jaroslav Baška. "Celá investícia spolu s vybavením stála doposiaľ viac ako 3,15 milióna eur, z Nórska išlo viac ako jeden milión eur a zo štátneho rozpočtu 177.000 eur, viac ako dva milióny eur hradil kraj," vyčíslil Baška.

Kaštieľ bude po obnove podľa neho slúžiť verejnosti nielen ako múzeum, ale i kultúrno-kreatívne centrum a budú sa tam konať i rôzne podujatia.

"Dôvod, prečo Nórsko podporuje projekty v kultúre v krajinách ako Slovensko je, aby ľudia, lokálne komunity poznali svoje dedičstvo a našli miesto, kde môžu byť spolu," skonštatovala veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey. Najdôležitejšou časťou podpory kultúrnych projektov podľa nej je zachovávanie histórie, ale taktiež i pohľad dopredu, aby to ľudia ocenili a stavali na tom pre ďalšie generácie.

Bohatá história

Rezidenciu dal od základu ako novostavbu vybudovať Mikuláš Draskovich v roku 1677. Mikuláš podiely na panstve vyženil sobášom s grófkou Barborou Drugethovou, vnučkou Alžbety Báthoryovej. Kaštieľ neskôr vlastnili Forgáčovci, v 19. a začiatkom 20. storočia slúžil ako nocľaháreň nemajetnému obyvateľstvu, čo sa neblaho podpísalo na jeho stave.

TSK pripravuje i revitalizáciu a komplexnú modernizáciu okolia kaštieľa v hodnote 500-tisíc eur. Financie na investíciu, v rámci ktorej má už hotový projekt, chce získať z Operačného programu Slovensko, avizoval Baška.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok