Ukrajinský minister poľnohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnou pôdou. Získali pozemky v hodnote viac ako 6 miliónov eur

ta3/ČTK
23.4.2024 10:00

Ukrajinský protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského v súvislosti s machináciami so štátnymi pozemkami.

profimedia-0813874043.jpg
Profimedia

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že Solskyj stál na čele zločineckej skupiny, ktorá nezákonne získala stovky hektárov pôdy v celkovej hodnote 291 miliónov hrivien (viac ako 6,8 miliónov eur).

Ničenie dokumentov

Podľa protikorupčného úradu NABU boli medzi členmi skupiny aj pracovníci ukrajinského katastra nehnuteľností. Sú podozriví, že zničili dokumenty, na základe ktorých mali dva štátne podniky v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny právo trvalo užívať pozemky. Tie boli následne prevedené do vlastníctva vopred určených ľudí pod zámienkou uplatnenia ich práva na voľnú pôdu.

V rokoch 2017 až 2021 sa skupina týmto spôsobom zmocnila pozemkov o celkovej rozlohe bezmála 2 500 hektárov, ktoré vtedy mali hodnotu cez 291 miliónov hrivien. Prevodu ďalších takmer 3 300 hektárov sa podľa protikorupčnej agentúry podarilo zabrániť.

"Organizátorovi schémy, súčasnému ministrovi, dvom pracovníkom štátneho katastra nehnuteľností a osobe, ktorá trestnému činu napomohla, bolo doručené oznámenie o podozrení," uviedla NABU.

Meno Solského vyhlásenia priamo nespomína, organizátora skupiny však popisuje ako "bývalého šéfa agrárneho výboru Najvyššej rady". Túto funkciu niekdajší podnikateľ v poľnohospodárstve Solskyj zastával predtým, než sa v marci 2022 stal ministrom agrárnej politiky a potravinárstva.

Solskyj a ministerstvo poľnohospodárstva sa na otázku agentúry Reuters odmietli ku kauze vyjadriť. Ak sa informácie potvrdia, Solskyj by bol prvým známym ministrom za prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého orgány činné v trestnom konaní označili za podozrivého v korupčnej kauze, pripomenul Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok