Vo Svite sa na cyklistickom chodníku prechádzal medveď. Mesto prijalo okamžité opatrenia

ta3/TASR
23.4.2024 07:35 , Aktualizované: 23.4.2024 16:27

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť z dôvodu výskytu medveďa hnedého v intraviláne. Samospráva na sociálnej sieti informovala, že v pondelok (22.apríla) okolo 16.00 h šelmu spozorovali a nahlásili na cyklistickom chodníku v lokalite od Svitpacku smerom na západ.

437569511_861043642716921_3943318653844715805_n.jpg
Facebook / Mesto Svit - oficiálna stránka

"Vyzývame preto všetkých cyklistov, ktorí sa pohybujú po cyklochodníku alebo v jeho blízkosti, prípadne na okraji lesa, aby dbali o svoju bezpečnosť," uvádza mesto, ktoré po nahlásení prijalo okamžité opatrenia. Bezodkladne informovali zásahový tím pre medveďa hnedého aj štátnu políciu a mestskí policajti zvýšili nočné hliadkovanie v nahlásenej oblasti.

Obdobie zobúdzania sa medveďov

"V prípade zisteného výskytu je potrebné kontaktovať políciu na čísle 158. Mestská polícia ďalej upozorňuje občanov, aby počítali pri svojich výletoch a túrach v blízkych lesoch s možným výskytom medveďa, keďže je obdobie zobúdzania sa medveďov a vyvádzania mladých jedincov medvedicami," dodáva samospráva.

Zároveň upozorňuje na správne nakladanie s komunálnym odpadom a bioodpadom, keďže nezabezpečené a ľahko dostupné odpadky obsahujúci zvyšky jedla sú pre medveďa jednoduchý zdroj obživy.

Zasadal krízový štáb

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu výskytu medveďa hnedého v oblasti cyklochodníka Svit - Poprad tak v utorok zasadal krízový štáb mesta Svit za účasti vedúceho Zásahového tímu sever Jozefa Zimu, primátorky Dáše Vojsovičovej, ďalších zástupcov mesta, technických služieb a polície. Samospráva zároveň požiadala Okresný úrad Poprad odbor životného prostredia o výnimku pre elimináciu medveďa hnedého.

"Na základe vzniknutej mimoriadnej udalosti vydal krízový štáb mesta Svit opatrenia, ktoré zahŕňajú osadenie výstražných a upozorňujúcich tabuliek na výskyt medveďa na hranici intravilánu mesta, najmä v blízkosti cyklistického chodníka a vstupov do lesa. Zásahový tím pre medveďa hnedého - sever vykonáva interný monitoring, v prípade potreby vykonajú aj krajné opatrenia - odstrel synantropných jedincov," dodáva mesto.

Zrušenie vnadísk pre diviaky

Radnica zároveň požiadala najbližšie poľovnícke združenia o zrušenie vnadísk pre diviaky. O súčasnej situácii tiež informovala firmy a prevádzky v blízkosti cyklistického chodníka. Obyvateľov upozorňuje na správne nakladanie s komunálnym odpadom a bioodpadom, nakoľko nezabezpečené a ľahko dostupné odpadky, obsahujúce zvyšky jedla, predstavujú pre medveďa jednoduchý zdroj obživy.

"Vyzývame občanov, aby zvážili zdržiavanie sa v blízkosti zverejnených lokalít a boli maximálne opatrní. Zároveň vyzývame obyvateľov, aby upozornili aj svojich starších rodinných príslušníkov, ktorí nemajú možnosť vyhľadávania si informácií na internete, o výskyte medveďov v spomínanej lokalite," uzatvára mesto.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok