Americkí zákonodarcovia otvorili cestu k obmedzeniu TikToku. Platforma čelí rôznym zákazom vo viacerých krajinách po celom svete

ta3/čtk
22.4.2024 19:15

Americkí zákonodarcovia otvorili cestu k celoštátnemu zákazu TikToku. USA sa dlhodobo obávajú, že používanie sociálnej siete by viedlo k úniku osobných údajov do rúk čínskych komunistov. Sociálna sieť sa voči obvineniam ohradila a tvrdí, že zákaz by porušil porušil právo na slobodu slova.

Brusel začal ďalšie konanie voči TitToku, bojí sa dopadu na duševné zdravie používateľov. Sporná aplikácia TikTok Lite používa systém úloh a odmien, používatelia dostávajú body za sledovanie videí či pozývanie priateľov.

Európska komisia (EK) sa obáva, že systém bol spustený bez predchádzajúceho dôkladného posúdenia a minimalizácie rizík, a to najmä v oblasti závislosti užívateľov. Domnieva sa, že „existuje riziko vážneho poškodenia duševného zdravia užívateľov“.

Vymeranie pokuty

EK už minulý týždeň požiadala TikTok o predloženie správy o rizikách spojených s aplikáciou TikTok Lite, správu však v stanovenom termíne nedostala. Teraz požaduje, aby TikTok správu predložil do utorka a aby do 3. mája poskytol ďalšie informácie. Ak tak neurobí, môže mu EK vymerať pokutu.

Komisia tiež uviedla, že má v úmysle pozastaviť systém odmien aplikácie TikTok Lite v Európskej únii, kým sa neposúdi jeho bezpečnosť. Dodala, že TikTok má pred zavedením tohto opatrenia do stredy čas na predloženie argumentov na svoju obhajobu.

Regulácia TikToku

Vo viacerých krajinách už TikTok čelí regulácii alebo zákazu kvôli údajným kybernetickým hrozbám. Často tiež čelí kritike kvôli tomu, že sa na ňom objavuje množstvo dezinformačných videí, nebezpečných výziev a pornografických snímok a že podporuje závislosť maloletých od mobilného telefónu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok