Blíži sa koniec TikToku v USA. Podozrievajú ho z napojenia na čínskych komunistov a špionáže. Čo o ňom vieme?

21.4.2024 15:04

Mobilná aplikácia a sociálna sieť TikTok je obľúbená takmer po celom svete, no predstavuje aj riziká. Snemovňa reprezentantov USA v sobotu prijala návrh zákona, ktorý môže viesť k jej celoštátnemu zákazu v Amerike. Prečo?

TikTok
TASR/AP

1. Čo je TikTok?

Platforma TikTok je založená na nahrávaní a publikovaní krátkych videí, ktoré medzi sebou zdieľajú prevažne násťročný. Aplikácia predtým umožňovala používateľom vytvárať krátke videoklipy s dĺžkou maximálne 15 sekúnd, neskôr bola dĺžka predĺžená na tri minúty a teraz je možné nahrávať videoobsah s dĺžkou až desať minút.

Podľa údajov agentúry We are Social má 1,5 miliardy aktívnych užívateľov a na celom svete je šiestou najpoužívanejšou sociálnou platformou. V EÚ má približne vyše 130 miliónov aktívnych užívateľov. Ako taká podlieha novému nariadeniu EÚ o digitálnych službách. Väčšinu jej užívateľov tvoria mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov.

2. Prečo TikTok čelí kritike?

V niekoľkých krajinách už čelí aplikácia regulácii alebo zákazu kvôli údajným kybernetickým hrozbám. TikTok tiež často čelí kritike kvôli tomu, že sa na ňom objavuje množstvo dezinformačných videí, nebezpečných výziev a pornografických snímok a že podporuje závislosť maloletých na mobilnom telefóne.

K najsledovanejším svetovým užívateľom TikToku patrí taliansko-senegalský influencer Chaby Lame a americká tanečnica Charli d'Ameliová - obaja majú viac ako 150 miliónov sledujúcich.

Pozrite si reportáž o kritike voči TikToku v USA.

3. Kto vlastní TikTok?

Majiteľom aplikácie je čínska spoločnosť ByteDance, ktorá v novembri 2017 kúpila firmu musical.ly so sídlom v Šanghaji, ktorá prevádzkovala obdobnú aplikáciu cielenú na americký trh.

Užívateľská základňa tejto aplikácie bola zlúčená do vlastnej aplikácie Douyin, čo sa stalo základom pre expanziu spojenej aplikácie na západný trh pod názvom TikTok.

Úspech TikToku sa odráža aj v jeho príjmoch z reklamy. Tie v druhej polovici roku 2023 predstavovali približne 29 miliárd dolárov, čo je o 40 percent viac ako v rovnakom období v roku 2022.

4. Kde je TikTok zakázaný?

TikTok sa síce snaží uistiť vlády a regulačné úrady, že k osobným údajom používateľov nemá prístup a že s obsahom nemôže manipulovať vládnuca Komunistická strana Číny ani nikto iný pod vplyvom Pekingu, ale bez väčšieho úspechu.

Mnoho štátov už siahlo po regulácii alebo čiastočnom zákaze kvôli kybernetickej hrozbe a niektoré krajiny sa zase obávajú šírenia iných ako oficiálnych informácií.

Už v roku 2020 napríklad TikTok zakázala India, čo zdôvodnila obranou svojej suverenity. Stalo sa tak po konfliktoch na hranici s Čínou. A vlani v novembri tak urobil aj Nepál s odôvodnením, že jeho obsah "narušoval sociálnu harmóniu".

V marci 2022 aplikácia obmedzila služby v Rusku, a to kvôli novému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie iných ako oficiálnych informácií o ruskej armáde.

V auguste 2022 zrušil svoj účet na TikToku, kde sa zameriaval na mladšie publikum, britský parlament. Urobil tak po sťažnostiach niektorých vysoko postavených konzervatívnych poslancov, ktorí vyjadrili obavy ohľadom bezpečnosti dát na tejto platforme.

Anketa

Myslíte si, že by mal byť TikTok zakázaný aj na Slovensku?

áno
- %
nie
- %
neviem sa vyjadriť/nepoužívam ho
- %
Celkovo hlasov: 23
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok