Erdogan rokoval s vodcom Hamasu. Diskutovali o humanitárnej pomoci aj snahe o prímerie

ta3/ČTK
20.4.2024 17:42

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu v Istanbule rokoval s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáilom Haníjom. Hovorili okrem iného o snahe dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy a o dodávkach humanitárnej pomoci na toto zdevastované územie, na ktorom Izrael vedie proti Hamasu vojnu v odvete za jeho októbrový teroristický útok. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na štátnu televíznu a rozhlasovú stanicu TRT.

Erdogan
TASR/AP

Výzva k jednote

Turecká hlava štátu po rokovaní s politickým šéfom skupiny, ktorú Izrael, USA aj EÚ považujú za teroristickú organizáciu, tiež vyzvala Palestínčanov k jednote.

"Je nevyhnutné, aby Palestínčania v tomto procese konali jednotne; najpádnejšiu odpoveď Izraelu a cesta k víťazstvu vedú cez jednotu a súdržnosť," vyhlásil Erdogan podľa tlačovej správy prezidentskej kancelárie.

Hamas v posledných voľbách, ktoré sa v Pásme Gazy konali v roku 2006, tesne porazil hnutie Fatah predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása, ktorý vládne s obmedzenými právomocami na druhom palestínskom území, okupovanom Západnom brehu Jordánu. Po viac ako rok trvajúcich ozbrojených stretoch Hamas v roku 2007 násilne prevzal nad Pásmom Gazy moc.

Pásmo Gazy

S ohľadom na aktuálne napätie medzi Izraelom a Iránom Erdogan zdôraznil, že "to, čo sa stalo, nesmie Izraelu umožniť získať pôdu pod nohami a že je dôležité konať tak, aby sa pozornosť naďalej sústredila na Pásmo Gazy", uvádza sa ďalej v správe prezidentskej kancelárie.

Na leteckej základni blízko mesta Isfahán v strednom Iráne sa v noci na piatok ozvali explózie, ktoré podľa iránskych médií spôsobila aktivovaná protivzdušná obrana. Zahraničné médiá s odvolaním sa na svoje blízkovýchodné zdroje uviedli, že išlo o dôsledok prvej izraelskej reakcie na masívny iránsky útok na Izrael z minulého víkendu.

Turecký prezident šéfa Hamásu tiež uistil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej pomoci Palestínčanom tak, aby čo možno najviac zmiernila utrpenie obyvateľov Pásma Gazy. Turecko je podľa tamojších úradov druhým najväčším darcom humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Od októbra dodalo na toto izolované územie 45 000 ton pomoci, hlavne potravín a liekov.

Erdogan tiež pripomenul, že Turecko zaviedlo proti Izraelu "niekoľko sankcií, vrátane obchodných obmedzení", naposledy 9. apríla.

Vojna v Gaze začala vlani 7. októbra krvavým útokom Hamasu na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci pozabíjali takmer 1200 ľudí a asi 250 ďalších uniesli do Pásma Gazy. Na 130 z nich stále zadržiavajú, niekoľko desiatok z rukojemníkov zrejme už v zajatí zomrelo.

Podľa úradov ovládaných Hamasom si izraelská ofenzíva od októbra na tomto území s asi 2,3 miliónmi obyvateľov vyžiadala životy viac ako 34-tisíc Palestínčanov. Tento údaj nemožno nezávisle overiť a zahŕňa aj zabitých bojovníkov Hamasu, väčšinu obetí však tvoria civilisti.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. 4. o správe Hamasu o tom, že prímerie nie je na dosah:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok