Irak vyšetruje veľkú explóziu na vojenskej základni. Nie je jasné, či išlo o útok

ta3/ČTK
20.4.2024 10:39

Irackú vojenskú základňu asi 50 kilometrov južne od Bagdadu v noci na dnešok otriasla rozsiahla explózia, informovali zahraničné tlačové agentúry. Iracká armáda uviedla, že pri nej zomrel jeden človek a ďalších osem ľudí bolo zranených.

Ukrajina uštedrila Rusom ďalší úder. Na Kryme zničila dôležitý protiraketový systém
reprofoto: Twitter/Cloooud
Ilustračná snímka.

Dodala tiež, že počas výbuchu v okolí základne nezaznamenala dron ani bojové lietadlo. Podľa niektorých špekulácií v tlači mohlo ísť o letecký úder v čase vyhroteného napätia medzi Izraelom a Iránom. Vojenskú základňu, ktorú explózia otriasla, totiž využívajú aj proiránske skupiny.

Bez viny

Spojené štáty uviedli, že ich jednotky nevykonali dnes v Iraku žiadny úder. Izrael sa k incidentu nevyjadril a palestínske hnutie Hamas útok odsúdilo ako porušenie irackej zvrchovanosti, uviedla stanica Al-Džazíra.

Vojenskú základňu Kalsu južne od Bagdadu využívajú takzvané Ľudové mobilizačné sily (PMF), ktoré združujú niekoľko desiatok militantných skupín, väčšinou preiránskych, a sú formálne súčasťou irackej armády. Niektoré z týchto skupín ale konajú vo veľkej miere nezávisle. Niektoré frakcie PMF sa za súčasnej vojny Izraela v Pásme Gazy podieľali na raketových a dronových útokoch na americké sily v Iraku, vo februári ale s týmito útokmi prestali.

Vyšetrovanie explózií

Podľa PMF nočný výbuch spôsobil hmotné škody a zranenia. Dodali, že explózie vyšetrujú.

"Spojené štáty dnes nevykonali letecké údery v Iraku," napísalo nad ránom regionálne veliteľstvo amerických ozbrojených síl CENTCOM na sieti X.

Nočné explózie na irackej vojenskej základni sa odohrali deň po výbuchu na leteckej základni v Iráne blízko mesta Isfahán, ktorý v piatok niektoré zdroje pripísali Izraelu a ktorý sa obišiel bez obetí. Ani k nemu sa oficiálne nevyjadril Izrael ani Irán. Z toho niektorí usudzujú, že títo dvaja úhlavní nepriatelia sa snažia upokojiť napätie v regióne, ktoré vyhrotil Teherán pred týždňom rozsiahlym útokom na Izrael. Aj ten sa obišiel bez obetí a podľa Iránu bol odvetou za zabitie 16 ľudí vrátane iránskych dôstojníkov na jeho konzuláte v Damasku 1. apríla leteckým útokom, ktorý je pripočítaný Izraelu.

Hamas, ktorého je Irán spojencom, dnes explózie na vojenskej základni v Iraku dôrazne odsúdil a označil ich za porušenie irackej zvrchovanosti. V tom istom vyhlásení tiež uviedol, že americká vláda je "zodpovedná za eskaláciu v regióne", pretože "podporuje nacistickú vyhladzovaciu vojnu proti palestínskemu ľudu v Pásme Gazy". Vojnu Izraela a Hamasu v Pásme Gazy zapríčinil teroristický útok Hamasu na južný Izrael z minuloročného 7. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok