Husársky kúsok. Ukrajinci poslali k zemi nepriateľský bombardér. Tieto stroje ruského letectva už nevzlietnu

ta3/ČTK
20.4.2024 06:00

Ukrajina sa v piatok prihlásila k zostreleniu ruského strategického bombardéra Tu-22M3. Nebol to však jej prvý presný zásah. Pozrite si prehľad strát ruského letectva.

rus-ukr.png
Profimedia

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tvoria prevažnú väčšinu strát leteckej techniky malé stroje, ako sú stíhačky a bojovníkov. Medzi straty veľkých lietadiel na ruskej strane sa radia podľa serveru oryxspioenkop dva zničené bombardéry Tu-22, jeden bombardér Tu-95, tri stroje Il-22, dva lietadlá A-50, jedno dopravné lietadlo An-26 a šesť Il-76.

Ukrajinci 25. februára 2022 pri útoku na letisko Hostomel pri Kyjeve stratili lietadlo An-225 Mrija, ktoré bolo po viac ako tri dekády najväčším lietadlom sveta. Ukrajinské sily stratili aj najmenej štyri lietadlá An-26 a dva stroje Il-76.

Lietadlo Il-76

Už krátko po začatí vojny na Ukrajine, 26. februára 2022, ukrajinská protilietadlová obrana na sociálnej sieti ohlásila, že zhruba 40 kilometrov od Kyjeva zostrelila nákladné lietadlo Il-76 s ruskými výsadkármi. Moskva informáciu nekomentovala.

Agentúra Interfax-Ukrajina v ten istý deň oznámila zostrel druhého ruského lietadla tohto typu. Zostrelenie lietadiel podľa agentúry AP potvrdili americkí predstavitelia oboznámení so situáciou, ale nie je jasné, koľko výsadkárov na palube strojov bolo. O náleze trosiek nie sú informácie.

Lietadlo Il-22

Pri minuloročnej júnovej vzbure ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny bol zostrelený stroj Il-22, ktorý je vojenskou verziou civilného turbovrtuľového lietadla Il-18, ktoré svojho času lietalo aj v službách Československých aerolínií.

Bombardéry Tu-22M

Úspešných ukrajinských útokov na veľké ruské lietadlá výrazne pribudlo vlani v auguste, podľa ruského nezávislého portálu Vjorstka Ukrajinci za mesiac zasiahli letisko v Novgorodskej, Kalužskej a Pskovskej oblasti a zničili dva bombardéry Tu-22M, poškodili štyri dopravné lietadlá Il-76 a ďalšie nešpecifikované lietadlo.

Lietadlo A-50

Ukrajinské ozbrojené sily tento rok 15. januára oznámili, že sa im podarilo zostreliť ruské lietadlo včasnej výstrahy a velenia A-50, ktoré z typu Il-76 vychádza, a tiež poškodili stroj Il-22M, slúžiaci ako lietajúce veliteľské stredisko. Podľa stanice BBC ide o veľkú stratu pre Rusko, pretože A-50 sa okrem iného podieľa na riadení vzdušného boja a poskytuje veleniu presný obraz vzdušného priestoru v reálnom čase.

Lietadlo Il-76

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou, tento rok 24. januára havarovalo vojenské lietadlo Il-76. Oznámilo to podľa agentúr ruské ministerstvo obrany, ktoré ďalej uviedlo, že na palube bolo okrem iného 65 ukrajinských vojnových zajatcov. Podľa telegramového kanála 112 ľudí na palube zahynulo.

Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že Il-76 zostrelili ukrajinské sily americkými raketami Patriot. Kyjev nepotvrdil ani nepoprel zostrelenie lietadla a iba upozornil, že Rusko nepredložilo žiadne dôkazy o tom, čo či koho stroj prepravoval.

Lietadlo A-50

Ukrajinskí vojaci 23. februára nad Azovským morom zostrelili už druhé ruské lietadlo včasnej výstrahy a riadenia A-50. Oznámil to server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na nemenované zdroje v ozbrojených silách. Podľa nich išlo o spoločnú operáciu letectva a vojenské rozviedky. Zostrelenie ruského A-50 ohlásil na sociálnej sieti aj veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Bombardér Tu-22M3

V Stavropoľskom kraji na juhozápade Ruska sa v piatok zrútil ruský strategický bombardér Tu-22M3, ktorý sa vracal na základňu po splnení bojovej úlohy, informovalo dnes podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany. Dôvodom podľa neho bola zrejme technická závada.

Ukrajinské letectvo medzitým informovalo o zničení ruského lietadla, akciu podľa svojho veliteľa Mykoly Oleščuka podniklo v spolupráci s vojenskou rozviedkou HUR. Server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na svoje zdroje z obranných síl napísal, že Ukrajinci zostrelili Tu-22M3 protilietadlovým systémom S-200.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. apríla o tom, ako Ukrajina zostrelila ruský bombardér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok