Otázky a odpovede: Nepriatelia až za hrob. Vysvetľujeme, prečo na seba Izrael a Irán útočia

ta3/Denis Dufala
20.4.2024 00:00

Izraelčania udreli na Irán zo vzduchu, informovali americkí predstavitelia. Všeobecne je útok považovaný za reakciu na iránsky raketový a dronový zásah na Izrael. Prečítajte si, čo sa deje na Blízkom východe.

Iránsky jadrový areál v Isfaháne
TASR/AP
Ilustračná snímka.

Priamy útok Iránu na Izrael bol odvetou za izraelský útok na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damask, ktorý zabil vysokých vojenských veliteľov, vysvetľuje spravodajský portál BBC.

Prečo sú Izrael a Irán nepriateľmi?

Izrael a Irán viedli dlhotrvajúcu tieňovú vojnu. Útočili si navzájom na majetok bez priznania zodpovednosti.

Tieto útoky výrazne zosilneli počas súčasnej vojny v Gaze vyvolanej útokom palestínskej skupiny Hamas na neďaleké izraelské komunity v októbri minulého roka.

Obe krajiny boli spojencami až do islamskej revolúcie v Iráne v roku 1979, ktorá priniesla režim, ktorý využíval odpor proti Izraelu ako kľúčovú súčasť ideológie.

Irán neuznáva právo Izraela na existenciu a usiluje sa o jeho odstránenie. Najvyšší vodca krajiny Alí Chameneí predtým označil Izrael za "rakovinový nádor", ktorý "bude nepochybne vykorenený a zničený".

Izrael sa domnieva, že Irán predstavuje existenčnú hrozbu, čo dokazuje rétorika Teheránu aj budovanie zástupných síl v regióne vrátane libanonskej šiitskej militantnej skupiny Hizballáh, ktorá prisahala zničenie Izraela.

Pozrite si reportáž o útoku Izraela na Irán v piatok 19. apríla.

Prečo Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Sýrii?

Pri nálete na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom hlavnom meste Damask zahynulo 13 ľudí. Irán povedal, že ide o porušenie jeho suverenity.

Medzi zabitými bol aj brigádny generál Mohammad Reza Zahedi - vysoký veliteľ jednotiek Quds, zámorskej vetvy iránskych elitných republikánskych gárd (IRGC). Bol kľúčovou postavou v iránskej operácii na vyzbrojenie Hizballáhu.

Útok na konzulát nasledoval po vzore leteckých útokov proti iránskym cieľom, ktoré sa všeobecne pripisujú Izraelu. Pri leteckých útokoch v Sýrii v posledných mesiacoch zahynulo niekoľko vysokých veliteľov IRGC.

IRGC posiela zbrane a vybavenie vrátane vysoko presných rakiet cez Sýriu až do rúk Hizballáhu. Izrael sa snaží zastaviť tieto dodávky, a zároveň sa snaží zabrániť Iránu posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii.

Ako rozsiahly bol iránsky útok na Izrael?

Irán vypustil na Izrael viac ako 300 bezpilotných lietadiel a rakiet, uviedla izraelská armáda. Útok zahŕňal 170 bezpilotných lietadiel a 30 riadených striel a najmenej 110 balistických rakiet.

Asi 99 percent prichádzajúcej salvy bolo eliminovaných buď mimo izraelského vzdušného priestoru, alebo nad samotnou krajinou, uviedol Izrael. Izrael a krajiny vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Jordánska zachytili drony a riadené strely, zatiaľ čo izraelský systém protiraketovej obrany zachytil balistické strely.

Napriek tomu dvaja americkí predstavitelia povedali CBS, že päť balistických rakiet sa vyhlo protivzdušnej obrane a zasiahlo izraelské územie. Štyri z nich pristáli na leteckej základni Nevatim v Negevskej púšti v južnom Izraeli, kde sú základne bojových lietadiel F-35, čo bolo podľa predstaviteľov hlavným cieľom Iránu. Izraelská armáda uviedla, že základňa bola "ľahko zasiahnutá".

Sanam Vakil z think-tanku Chatham House povedal: "Útoky boli určite kalibrované, nasmerované na vojenské zariadenia s cieľom nespôsobiť príliš veľké škody alebo nikomu neublížiť."

Ako rozsiahly bol izraelský útok na Irán?

Americkí predstavitelia pre CBS News potvrdili, že izraelský útok zasiahol Irán v piatok v skorých ranných hodinách.

Nie je jasné, aký typ zbraní bol použitý a odkiaľ boli odpálené. Americké zdroje uviedli, že do útoku boli zapojené rakety, zatiaľ čo Irán uviedol, že sa na ňom podieľali len malé drony.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok