Poslanci rokovali aj v piatok. Rozprava o novele FPU sa skončila, opozícia ju skritizovala

ta3/TASR
19.4.2024 09:00 , Aktualizované: 19.4.2024 21:03

Piatkovej diskusii v NR SR dominovala novela zákona o Fonde na podporu umenia z dielne SNS. Opozičným poslancom prekáža najmä spôsob rozhodovania o podpore jednotlivých projektov a zmeny v rozhodovaní o zložení rady fondu. Predkladateľ legislatívnej úpravy Roman Michelko (SNS) skonštatoval, že chyby v systéme chcú opraviť spôsobom, ktorý aktuálne považujú za najlepší.

Poslanci sa v závere štvrtkového rokovania venovali aj novele zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá je v druhom čítaní. Šéf Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) vysvetľoval v pléne dôvody zmien, ktoré presadzuje cez pozmeňujúci návrh z výboru.

Po novom by o poskytnutí peňazí mala rozhodovať rada fondu, nie jeho riaditeľ. Opozičný poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) hovorí o politickom ovládnutí FPU.

Začali rokovaním o FPU

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) sa pýtala predkladateľa šéfa výboru Romana Michelka (SNS), či chce tvoriť zásadnú legislatívu pozmeňujúcim návrhom.

Zmeny podľa nej znamenajú podriadenie fungovania fondu ministerstvu kultúry za nejasných podmienok. Fond podľa nej stratí verejnoprávny charakter. “Je to úprava, ktorá ho v podstate ruší, fond skolabuje,“ povedala Zora Jaurová z PS.

Jaurová kritizuje Michelka za pozmeňujúci návrh, ktorý predložil na výbore. Myslí si, že sa ním zásadne mení fungovanie fondu. Pozmeňujúci návrh nemá podľa nej oporu v pôvodnom návrhu. Pýta sa Michelka, čo sa zmenilo od prvého čítania a prečo tento návrh nevložil už do pôvodného znenia novely.

Touto zmenou sa podľa Jaurovej koncentrujú všetky právomoci pri prideľovaní podpory rade fondu. "Takúto radikálnu zmenu nie je možné urobiť od prvého júna," dodala. Pripomenula, že treba dohodnúť nové schémy štátnej pomoci.

Fond na podporu umenia dominoval

Opoziční poslanci apelovali na väčšiu transparentnosť. Ondrej Dostál (SaS) poznamenal, že návrhom sa zásadne mení systém fungovania fondu, keďže sa z odborných komisií niektoré kompetencie prenášajú na radu, ktorú bude voliť ministerka kultúry.

Obdobne to vidí aj Gábor Grendel (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí). Skonštatoval, že zmenami získajú rozhodujúcu väčšinu politickí nominanti ministerky.

František Mikloško (KDH) vidí zásadný problém novely v tom, že o rozdeľovaní financií pre kultúru nebude rozhodovať vládna koalícia, ktorá vyhrala voľby, ale len jedna strana, a to SNS. "Je vylúčené, aby SNS, ktorá predstavuje 5,6 percenta voličov, vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad," podčiarkol.

Zora Jaurová (PS) vidí za novelou snahu o väčšiu kontrolu nad rozhodovaním o podpore projektov v kultúre. Prekážajú jej zmeny kompetencií rady fondu pri rozhodovaní o podpore projektov.

Michelko: Nekompetentní ľudia sú katastrofou

"My sme vedeli, kde je problém, pomenovali sme problém a chceme to riešiť spôsobom, ktorý sa nám nateraz zdá ako najlepší," uviedol Michelko na margo novely. Odmieta vyjadrenia o snahe ovládnuť fond a podporu kultúry.

Považuje za dehonestujúce hovoriť o nominantoch Ministerstva kultúry SR ako o nezorientovaných, pretože sa podľa neho kultúre venujú roky. "Neexistuje väčšia katastrofa, ako dať nekompetentného človeka na vysoko odborný úrad," poznamenal. Podčiarkol, že zodpovednosť za prípadnú nekompetentnosť nominanta bude niesť ten, kto ho do funkcie navrhne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok