Ide to aj bez vlády. Slováci za necelé dva dni vyzbierali pre Ukrajinu veľkú čiastku a pokračujú ďalej

ta3
18.4.2024 10:48

Slovensko sa pripojilo k iniciatíve českej vlády a začalo zbierať peniaze prostredníctvom občianskej zbierky s názvom Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my. Viac ako 18-tisíc ľudí z celého Slovenska prispelo v priebehu necelých dvoch dní sumou presahujúcou jeden milión eur, informuje iniciatíva Mier Ukrajine.

peniaze munícia
Profimedia (ilustračný obrázok)

Slováci nesúhlasia s vládou

„Po úspešnom štarte zbierka pokračuje ďalej. Projekt vznikol v reakcii na rozhodnutie slovenskej vlády, ktorá sa odmietla pridať k iniciatíve Českej republiky,“ priblížila iniciatíva.

Občianska zbierka odštartovala v utorok 16. apríla a po jej rýchlom nábehu bol už po prvých 13 hodinách prekonaný prvý stanovený míľnik v hodnote 250-tisíc eur. Na prekročenie polmiliónovej hranice stačilo celkovo 27 hodín a sumu 1 000 000 eur darovali ľudia za menej ako dva dni.

Organizátori zbierky považujú silnú odozvu občianskej spoločnosti za jasný odkaz pre slovenskú vládu a vyjadrenie nesúhlasu s jej zahraničnou politikou.

„Sme ohromení vlnou solidarity Sloveniek a Slovákov so statočne sa brániacou Ukrajinou. Potvrdilo sa, že na Slovensku žije veľa ľudí, ktorí rozumejú tomu, že náš sused bojuje za svoju aj našu slobodu a že má právo brániť sa. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky nateraz zapojili a povzbudzujeme ďalších, aby tiež prispeli na muníciu pre Ukrajinu,“ hovorí Zuzana Izsáková z iniciatívy Mier Ukrajine.

Darček pre Putina

„Po necelých dvoch dňoch trvania zbierky je zrejmé, že vďaka občianskej spoločnosti pošle Slovensko na nákup munície pre Ukrajinu najmenej jeden milión eur. Ľudia ukázali veľkú chuť a vôľu pomôcť, za čo im veľmi ďakujeme a budeme vďační za ďalšie dary. Všetky financie, ktoré budú priebežne vyzbierané sa použijú prostredníctvom iniciatívy Dárek pro Putina podľa potrieb ukrajinskej armády a v spolupráci s vykonávateľmi iniciatívy českej vlády na nákup munície. Dobrou správou je, že s rastúcou sumou sa rozširuje naša možnosť pomôcť,” približuje Dodo Dobrík z českého projektu Dárek pro Putina.

Do občianskej zbierky sa do štvrtkového rána zapojilo už viac ako 18-tisíc ľudí, priemerná výška daru je približne 70 eur. Počet darcov aj vyzbieraná suma stále rastie.

Pripojiť sa môžete aj vy na tomto linku.

Pozrite si reportáž zo 17. apríla o danej zbierke:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok