Mazák o svojom odvolaní: Naivne som dúfal a nedostal som čas pripraviť sa. Hovorí o mocenskom rozhodnutí

ta3/Patrik Mindžák
17.4.2024 14:36

Súdna rada odvolala svojho doterajšieho predsedu Jána Mazáka. Skupina sudcov prišla s návrhom pred niekoľkými dňami, predseda chcel bod o odvolávaní odložiť a pripraviť sa naň. Odvolávanie sa však nakoniec konal a prišlo niekoľko hodín po tom, čo predseda rokovanie opustil. Viac o tom porozprával sám Ján Mazák v ta3.

mazák
ta3/Laura Kamody

Plánuje ústavnú sťažnosť

Rozhodnutie odvolať ho neprekvapilo. „Nejakým naivným spôsobom som dúfal, že to nie je dobrá cesta, ak sa takýmto spôsobom postavia k návrhu,“ priblížil s tým, že nemal čas pripraviť sa na celé odvolávanie, keďže návrh bol podaný v piatok 12. apríla, doručili mu ho v pondelok 15. apríla a odvolávanie sa konalo hneď v utorok.

Myslí si, že všetko bolo skonštruované tak, aby sa aj verejnosť negatívne nabudila voči jeho osobe. „Nič z toho, čo mi dali na papieri, neobstojí. Nebol by som taký hlúpy, aby som to sprístupnil ostatným,“ háji sa.

Mazák si myslí, že parlament bude riešiť dilemu, že ak ho odvolá, tak podá ústavnú sťažnosť. „Ak by to bolo úspešné, tak na mňa nemožno použiť novelu Ústavy z roku 2020 a nemožno ma teda odvolať bez uvedenia dôvodov a kedykoľvek,“ hovorí.

Súdna rada ešte donedávna veľmi účinne odolávala politickým tlakom. Podľa Mazáka sa vracia do rokov 2019 a 2020, keď bola „takmer neviditeľná“. „Ani za súčasného zloženia nejako dramaticky nevybočila z medzí, ktoré určuje Ústava a zákon. Teda, ak odhliadnem od môjho odvolania,“ dodal.

Rozhodne Ústavný súd

Podľa Mazáka ide o mocenské rozhodnutie. „Nakoľko je politické, to sa ukáže na Ústavnom súde. Ak tam uspejú traja kolegovia, tak sa dostali do rady len pre to, aby presadzovali politiku vlády.“

Členovia a členky Súdnej rady môžu predstavovať široké názorové spektrum, no rada ako celok chráni princípy právneho štátu, nezávislosť a nestrannosť justície.

Netuší, kto ho nahradí na poste predsedu. „Každý z členov by mohol kandidovať na danú funkciu. Dokonca aj ja by som mohol kandidovať, ale asi skôr nie,“ dodal so smiechom Mazák.

Celé Štúdio ta3 s Jánom Mazákom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok