Bol benefit na zuby obľúbený? Pýtali sme sa zubárky aj troch zdravotných poisťovní (+anketa)

ta3/Denis Dufala/Soňa Búranová
21.4.2024 00:00

Štát ide šetriť a uťal príspevok na zuby, ktorý vyplácali zdravotné poisťovne. Od mája si budú musieť klienti v ambulanciách platiť plnú sumu. Podľa rezortu zdravotníctva benefit splnil edukačný účel. Čo hovoria poisťovne, zubárka a pacienti?

zuby peniaze
Profimedia (ilustračná fotografia)

Koniec príspevkov, treba sporiť

Chcete mať pekný chrup? Musíte si nasporiť. Preventívne prehliadky, plomby, anestézie, ale aj korunky či fazety vám už zdravotná poisťovňa nepreplatí. Zubný benefit sa po piatich rokoch existenie končí.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že je čas hľadať nový. Vlani však vzrástli ceny u zubárov takmer o pätinu, vyplýva z dát Štatistického úradu SR. Zdravotné poisťovne vyplatili od roku 2019 zubný benefit takmer dvom miliónom poistencom v hodnote viac ako 100 miliónov eur.

Súkromné poisťovne Dôvera a Union hradili poistencom 150 eur, museli však každoročne absolvovať preventívnu prehliadku. Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúkala benefit v hodnote 120 eur. Benefit na zubné ošetrenia čerpalo až 75 percent poistencov.

Peniaze do zubov

"Zubný benefit bol veľmi obľúbený a určite zvýšil účasť na preventívne prehliadky. Veríme, že našich poistencov budeme aj naďalej motivovať k prevencii a zdravému životnému štýlu. Ďalšie benefity zatiaľ nemeníme, na vylepšeniach budeme naďalej pracovať," informovala ta3 hovorkyňa poisťovne Union Kristína Baluchová.

Koľko preplatili poisťovne?

  • Union v predošlom roku vynaložila na dentálne benefity viac ako 7 miliónov eur pre zhruba 95-tisíc poistencov. Príspevky aj záujemcovia o benefit od roku 2019 exponenciálne rástli.
  • Dôvera za rok 2023 vyplatila spolu 15,8 miliónov eur - zaznamenala 545-tisíc žiadostí od 275-tisíc poistencov.
  • Všeobecná zdravotná poisťovňa sa otázke o vynaložených príspevkoch a počte poistencov, ktorí využili benefit, vyhla. Zhrnula však, že všetky poisťovne od roku spustenia benefitu poskytli zubný benefit takmer dvom miliónom poistencom v hodnote viac ako 100 miliónov eur.

Anketa

Čo si myslíte o zrušení benefitu na zuby?

Nesúhlasím, využíval/a som ho
- %
Súhlasím, štát musí šetriť
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 1275

Tip od ta3

Zdravotné poisťovne zrušením zubných benefitov podviedli svojich klientov. V relácii ta3 Pozrime sa na to to povedala odborníčka na zdravotníctvo Jana Ježíková.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celú reláciu Pozrime sa na to z 19. apríla, v ktorej sa venovali tejto téme.

Ministerstvo zdravotníctva po konzultácii s ministerstvom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Benefity sú financované, rovnako ako aj zdravotná starostlivosť, z verejného zdravotného poistenia.

Splnil účel a je koniec

Podľa vlády zubný benefit splnil svoj motivačný účel a o bude oň možné požiadať ešte do 30. apríla 2024. Ošetrenie alebo dentálnu hygienu je však možné absolvovať do 30. mája 2024 a do tohto dátumu je potrebné k žiadosti priložiť doklad o zaplatení.

Žiadosti, ktoré spĺňajú všetky kritériá stanovené príslušnou zdravotnou poisťovňou, poisťovne preplatia. Poisťovne budú žiadosti spracovávať a vyplácať postupne aj po 30. máji 2024.

"Edukačný potenciál zvyšovania preventívnych prehliadok prostredníctvom zubného benefitu sa však vyčerpal, je potrebné ho prehodnotiť a nájsť nové verzie benefitov, ktoré budú zacielené na prevenciu," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Podľa riaditeľky Asociácie zdravotných poisťovní SR Dajany Petríkovovej je zrejmé, že zubný benefit naplnil svoj účel. "Jeho potenciál ďalej zvyšovať účasť na preventívnych prehliadkach sa už vyčerpal. Môžem vás však uistiť, že každá zdravotná poisťovňa pracuje na príprave svojich nových užitočných benefitov pre svojich poistencov," doplnila Petríková.

Čo hovorí zubárka?

"Po tom, ako médiá uviedli zámer poisťovní zrušiť benefity, sme zaznamenali mierny nárast telefonických objednávok s požiadavkou ošetrenia ešte v tomto kalendárnom mesiaci. Mali sme i telefonáty, hlavne od starších pacientov, ktorí chcú prísť čím skôr na preventívku v obave, že to musia stihnúť do konca apríla - čiže správu zjavne nepochopili," informuje ta3 zubárka, ktorá chcela zostať v anonymite.

Benefit mal podľa nášho zdroja vplyv na záujem pacientov o preventívne prehliadky, ale hlavne o následné ošetrenie. 

"Neviem posúdiť, či po zrušení benefitov výrazne klesne záujem pacientov o ošetrenie, ale určitý pokles očakávam. Využívali to prevažne ľudia mladší a v strednom veku, ktorí boli schopní si to uplatniť u poisťovne elektronicky," dodala zubárka. 

VšZP nabáda na iné benefity

"Príspevok patril k benefitom, ktorý naši poistenci využívali najviac, a aj vďaka nemu významne narástol počet preventívnych stomatologických prehliadok. Záujem o čerpanie tohto príspevku v rámci splnenia podmienok Všeobecnej zdravotnej poisťovne tiež podnietil vyšší záujem o absolvovanie prevencie u všeobecných lekárov, gynekológov či urológa. Teší nás, že splnil svoj osvetový a edukačný zámer," povedali pre ta3 z poisťovne.

Poistenci VšZP môžu naďalej využívať aj iné finančné príspevky prostredníctvom peňaženky zdravia, ktoré ostávajú stále v platnosti. Ide o príspevky na oči, lieky, prevenciu a očkovanie a príspevky pre mamičky s deťmi a pre diabetikov. Poistenci môžu využiť napríklad príspevok 100 eur na okuliarový rám pre dospelých v peňaženke zdravia MAXI, ktorý VšZP ponúka ako jediná zdravotná poisťovňa na Slovensku.

"Aktuálne pracujeme na optimalizácii zostávajúcej ponuky Peňaženky zdravia a na vývoji nových služieb pre poistencov VšZP, ktoré plánujeme spustiť do konca roka 2024," dodala.

Kde nájdete informácie?

Pokiaľ ide o ostatné benefity od jednotlivých zdravotných poisťovní, podrobnosti či prípadné úpravy nájdete na oficiálnych stránkach jednotlivých poisťovní.

Benefity pohnali Slovákov do ambulancií

Asociácia zdravotných poisťovní SR informovala, že v rokoch 2019 až 2023 sa zlepšilo nielen orálne zdravie Slovákov, ale aj ich účasť na preventívnych prehliadkach.

Vďaka spojeniu benefitu s absolvovaním preventívnej prehliadky u všeobecného lekára sa zvýšila účasť poistencov na prevencii o 12 percent, čo je až o 427-tisíc preventívnych prehliadok viac než býva zvykom v sledovanom období.

Asociácia na ochranu práv pacientov SR však nepovažuje zrušenie zubného benefitu za šťastné rozhodnutie. Povedala to jej prezidentka Mária Lévyová.

Chápe snahu ministerstva, ktoré chce ušetriť a vynakladať financie efektíve, no benefit bol spojený s absolvovaním preventívnych prehliadok u všeobecného lekára, gynekológa, urológa a stomatológa. Podľa nej je otázne, či po zrušení benefitu nájdu zdravotné poisťovne iné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok